Alte două misiuni diplomatice, solidare cu Peter Michalko: „R. Moldova şi-a asumat în faţa UE angajamentul de elucidare a scandalului bancar”

Autor: , in Actualitate / Politic / 7 august, 2020, 16:14

Alte două misiuni diplomatice sunt solidare cu șeful Delegației Uniunii Europene la Chișinău, Peter Michalko, în legătură cu declarația care i-a atras criticile Partidului Șor. Este vorba despre Ambasada Regatului Țărilor de Jos la Chișinău, dar și Ambasada Germaniei în Republica Moldova.

Oficiul Ambasadei Regatului Țărilor de Jos la Chișinău își exprimă acordul cu declarațiile recente ale șefului Delegației UE la Chișinău, E.S. Peter Michalko, privind investigarea fraudei bancare.

„Unul dintre angajamentele Republicii Moldova în relațiile bilaterale cu UE, este progresul în investigarea fraudei bancare. Această anchetă trebuie să rezulte cu condamnarea tuturor beneficiarilor și recuperarea tuturor daunelor suportate de către cetățenii Republicii Moldova. O anchetă corectă și amplă a fraudei bancare este esențială pentru recuperarea încrederii în justiție. Republica Moldova merită justiție și stat de drept”, se menționează reacția Ambasadei Regatului Țărilor de Jos la Chișinău.

Ambasada Germaniei la Chișinău precizează că respinge în mod categoric acuzaţiile aduse recent la adresa Şefului Delegaţiei Uniunii Europene în țara noastră.

„Republica Moldova şi-a asumat, în faţa Uniunii Europene, angajamentul de elucidare a scandalului bancar. Este una dintre sarcinile Delegaţiei Uniunii Europene în Republica Moldova de a atrage atenţia asupra acestor angajamente şi de a urmări realizarea lor. Ambasada Republicii Federale Germania în Republica Moldova susţine aceste eforturi şi mulţumeşte Delegaţiei Uniunii Europene pentru aportul în această chestiune importantă pentru cetăţenii Republicii Moldova şi pentru relaţiile cu Uniunea Europeană”, se menționează într-un comunicat al misiunii diplomatice.

Anterior, ambasadorul Franței în Republica Moldova, Pascal Le Deunff, a anunțat că e solidar cu șeful Delegației Uniunii Europene la Chișinău, Peter Michalko.

Amintim că, reprezentanții Partidului Șor l-au criticat pe ambasadorul UE la Chișinău pentru că, invitat la o emisiune, s-a întrebat de ce se tergiversează atât de mult dosarul lui Ilan Șor.

Manifestanții au cerut rechemarea la Bruxelles a lui Peter Michalko, afirmând că declarația sa reprezintă un amestec în înfăptuirea justiției în Republica Moldova. Totodată, aceștia consideră că exprimarea ambasadorului nu a fost una diplomată.

Ulterior, șeful Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova a reacționat la protest.

Peter Michalko a publicat două link-uri (1, 2) către raportul de investigație Kroll, în care se arată că mai multe companii din grupul Șor au fost beneficiarele unor împrumuturi de la Banca de Economii, Banca Socială și Unibank, în valoare de 2,9 miliarde de dolari.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X