Parlamentul a solicitat avizul Comisiei de la Veneția privind modificarea Codului electoral

Autor: , in Actualitate / Politic / 7 august, 2020, 09:22

Parlamentul Republicii Moldova a solicitat avizul Comisiei de la Veneția pe marginea proiectului de lege privind modificarea Codului electoral, Codului contravențional și Codului serviciilor media audiovizuale, votat în prima lectură, în luna iulie curent.

În acest sens, deputații Comisiei juridice, numiri și imunități au avut o întrevedere, în format online, cu experții Comisiei de la Veneția și OSCE/BIDDO, în frunte cu Secretarul adjunct al Comisiei de la Veneția, Simona Granata-Menghini, în cadrul căreia și-au expus opiniile despre amendamentele înaintate.

Președintele Comisiei juridice, numiri și imunități, Vasile Bolea i-a informat pe experți că „proiectul de lege are ca obiectiv îmbunătățirea procesului electoral din Republica Moldova și ajustarea unor prevederi ale Codului electoral la normele Codului administrativ”.

Vasile Bolea a specificat că „modificările au fost înaintate la propunerea Comisiei Electorale Centrale, experților și observatorilor internaționali, care au monitorizat alegerile locale și parlamentare din țara noastră, dar și a consultărilor cu societatea civilă pe platforma parlamentară și cea a CEC”.

Potrivit lui Bolea, noile modificări prevăd „introducerea în Codul electoral a interdicției de a utiliza în campania electorală și în cadrul acțiunilor de agitație electorală a discursului bazat pe ură sau instigator la discriminare, iar în Codul contravențional – introducerea sancțiunilor pentru asemenea acțiuni. În același timp, va fi interzisă și sancționată implicarea cultelor religioase în campania electorală, transportarea organizată a alegătorilor la secțiile de votare dacă aceasta are ca scop să-i determine să voteze pentru un concurent anume”.

Totodată, modificările prevăd stabilirea unor norme referitoare la conținutul și modalitatea efectuării publicității electorale, procedurii de contestații, precum și a sancțiunilor pentru grupurile de inițiativă, concurenții electorali, funcționarii electorali, instituțiile media.

La rândul lor, deputații Sergiu Litvinenco, Dinu Plîngău și Denis Ulanov și-au exprimat „îngrijorarea față de unele prevederi și graba cu care este promovat respectivul proiect de lege, precizând că există temeri în legătură cu aplicarea corectă a noilor prevederi legislative pentru a asigura un scrutin liber și corect”.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X