„Vrem audierea lui Chicu și Perju. Situația în agricultură e dezastruoasă”. Platforma DA adună semnături pentru convocarea Parlamentului în ședință extraordinară (VIDEO)
Vicepreședintele Parlamentului, Alexandru Slusari, a anunțat în cadrul unui briefing de presă, că deputații fracțiunii parlamentare ai Platformei DA vor colecta cel puțin 34 de semnături pentru convocarea unei ședințe extraordinare a Parlamentului, menționând că situația în domeniul agriculturii este dezastruoasă, iar cele mai multe culturi sunt grav sau chiar total compromise din cauza secetei din ultima perioadă.
Slusari a declarat că Platforma DA își dorește audierea premierului Ion Chicu, dar și a ministrului Agriculturii, Ion Perju, pentru „soluționarea unor probleme extrem de grave cu care se confruntă agricultura”.
„Timp de două săptămâni am fost practic în toate raioanele din centrul și sudul țării și vreau să vă spun cu toată responsabilitatea, am analizat și cifre statistice. Republica Moldova se confruntă cu cea mai severă secetă din istoria independenței Republicii Moldova din anii 1992 încoace. Ea este comparabilă și o să vedem acest lucru la toamnă”, a declarat Slusari.
Deputatul a menționat că nu a fost niciodată ca să fie compromise 2/3 din raioane, culturile cerealiere de toamnă și culturile cerealiere de primăvară să fie distruse, nu a fost niciodată.
„Situația este mai mult decât gravă și dacă cineva crede că cumva de la sine se va rezolva problema fără participarea sistemică, fără abordarea complexă din partea autorităților, greșesc amarnic. Ramura riscă să intre în câteva luni în insolvență. Nu vorbim de zeci de fermieri, vorbim de mii de fermieri, zeci de mii de agricultori. Situația este catastrofală”, a precizat Alexandru Slusari.
În cadrul briefingului de presă, deputatul a menționat că Platforma DA a solicitat pe 27 iulie de la conducerea Parlamentului convocarea ședinței extraordinare, însă nu a fost nicio reacție.
„Iată de ce Biroul Politic al Platformei DA a împuternicit fracțiunea parlamentară a formațiunii să inițieze convocarea ședinței extraordinare prin altă cale (…) În situația în care conducerea Parlamentului și Igor Dodon, care este preocupat cu lucrurile personale electorale și nu cu problemele agriculturii, în situația în care solicitarea noastă a fost ignorată, noi deputații fracțiunii Platforma DA, conform deciziei Biroului politic, vom iniția colectarea semnăturilor pentru convocarea ședinței extraordinare a Parlamentului. E nevoie de 34 de semnături. Noi deja am venit cu propunerea ordinei de zi”, a argumentat Slusari.
Cele trei subiecte propuse de Platforma DA spre discuție la ședința extraordinară a Parlamentului:
1. Audierea premierului Ion Chicu și a ministrului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Ion Perju, privind situația în agricultură.
„Nu doar o simplă audiere, dar o audiere complexă cu privire la necesitatea introducerii stării de urgență în raioanele țării în legătură cu calamitățile naturale, adresări către partenerii externi după asistență, majorarea semnificativă a subvențiilor pentru agricultorii afectați, introducerea facilităților fiscale pentru agricultorii afectați”, a specificat Slusari.
2. Să fie examinată inițiativa platformei DA numărul 204 cu privire la modificarea articolului 4 la legea cu privire la Camera de Comerț și Industrie prin care vom debloca tehnic procedura eliberării certificatelor de forță majoră.
3. Să fie analizat Proiectul 323 cu privire la instituirea vacanțe fiscală pentru unele categorii de întreprinderi”, menționează deputatul.
Totodată, Slusari a mai spus că fracțiunea din care face parte este gata să accepte orice proiecte care ar fi în beneficiul fermierilor.
„Nu trebuie sume de bătaie de joc cu care a venit acum Guvernul. Există posibilitatea de a face rost de cel puțin 500 de milioane de lei pentru a compensa pierderile agricultorilor din prima grupă (grâu, orz, rapiță). În septembrie vom identifica și bani pentru pierderile de primăvară. Propunem consultările cu ceilalți deputați pe proiectul ordinii de zi și suntem gata să acceptăm orice alte proiecte elaborate în beneficiul fermierilor, cu condiția ca inițiativele respective să fie realiste, lipsite de populism și fără intenții de a obține dividente politice electorale gratuite”, a argumentat Slusari.
La sfârșitul lunii iulie, premierul Ion Chicu a anunțat că Guvernul va aloca 350 de milioane de lei pentru agricultorii care au avut de suferit în urma secetei și ploilor cu grindină, dar nu a specificat când anume vor ajunge banii la fermieri.
Comentarii