Foto: președinte.md

Igor Dodon a reacționat la decizia Curții Constituționale, potrivit căreia, președintele Republicii Moldova va fi suspendat, apoi demis din funcție, dacă nu acceptă să desemneze un candidat la funcția de prim-ministru, propus de o majoritate parlamentară formalizată, comentând că „este întârziată, dar necesară”.

„În primul rând vreau să salut această decizie a Curții Costituționale. O consider întârziată, dar necesară. Ppreședintele țării nu poate fi suspendat pe cinci minute și transmise competențele spicherului sau premierului, așa cum se făcea pe timpul lui Plahotniuc. Din această sală am declarat că ce s-a întâmplat în 2017-2018 a fost ilegal, când președintele țării prin decizia CC a fost suspendat temporar pentru a permite cuiva să semneze decrete în locul lui”, a declarat Igor Dodon.

„Curtea Condițională, în sfârșit, prin decizia sa a pus punct la acest subiect. Acest subiect este întârziat pentru că Comisia de la Veneția a spus de mult despre acest lucru, dar important că este clar prin decizia de săptămâna trecută a Curții Constituționale”, a adăugat șeful statului.

Cât despre înaintarea candidaturii premierului, Dodon a subliniat că aceasta poate fi înaintată, potrivit deciziei Curții Constituționale, doar de majoritatea parlamentară formalizată, iar președintele ar trebui să o accepte.

„Ce înseamnă majoritate parlamentară formalizată? Conform regulamentului Parlamentului, legislației în vigoare, majoritatea parlamentară se anunță la ședința Parlamentului. Nu semnarea a 51 de deputați în cabinet nu știu la cine pentru o candidatură la funcția de prim-ministru. Cred că în acest Parlament așa majoritate formalizată în ședința Parlamentului fără participarea noastră este practic imposibilă”, a argumentat Dodon.

Totodată, Dodon a mai specificat că potrivit deciziei Curții Constituționale, dacă președintele nu acceptă candidatura propusă, atunci se începe procedura constituțională.

„Adică 67 de deputați trebuie să voteze pentru suspendarea președintelui. În acest Parlament – nicio șansă. Chiar dacă se întâmplă acest lucru, peste 30 de zile trebuie să aibă loc referendum la care trebuie să voteze pentru demisia președintelui cu cel puțin plus un vot față de numărul de voturi care au votat pentru președinte patru ani în urmă. Adică 836 de mii de oameni, ce este de asemenea imposibil în această situație. Salut decizia Curții Constituționale – întârziată, dar necesară”, a conchis Igor Dodon.

Vezi și: CC: Președintele va fi demis dacă nu desemnează candidatul la funcția de premier, propus de majoritatea parlamentară (VIDEO)

Joi, 6 august, judecătorii Curții Constituționale au pronunțat dispozitivul Hotărârii pentru interpretarea articolelor 89, 91 și 98 alin. (1) din Constituție. Astfel, Curtea Constituțională a menționat că președintele Republicii Moldova este obligat să desemneze candidatul pentru funcția de prim-ministru propus de majoritatea parlamentară în timpul consultărilor.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here