Dumbrăveanu, despre vacanțele moldovenilor peste hotare: În avioane călătoresc și persoane cu COVID-19, iar alții se infectează. Aveți grijă (VIDEO)

Autor: , in COVID-19 / Social / 10 august, 2020, 13:44

De la începutul pandemiei, 27.660 de persoane din Republica Moldova au fost confirmate cu COVID-19. Din numărul total, 19.465 de pacienți s-au vindecat şi 848 au decedat. Datele au fost prezentate în cadrul briefingului de presă organizat luni, 10 august, de către Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.

Potrivit datelor prezentate de reprezentanții de la Sănătate, în săptămâna 3-9 august au fost înregistrate cele mai multe cazuri confirmate de COVID-19, dar și au fost realizate cele mai multe teste.

Conform informațiilor prezentate de Agenția Națională pentru Sănătate Publică, vârsta medie a persoanelor infectate cu coronavirus este de 47 de ani, femeile îmbolnăvindu-se în 59% din cazuri. Cei mai mulţi pacienţi (65%) sunt din mediul urban.

„Incidenţa ultimelor 14 zile constituie 133 de cazuri la o sută de mii de persoane, incidenţa totală fiind de 796 la o sută de mii de cazuri. Mortalitatea în ultimele 14 zile este de 3,2 decese la o sută de mii de oameni, mortalitatea totală – 24,3 decese la o sută de mii de persoane. În acelaşi timp, rata de forme uşoare şi asimptomatice de COVID-19 constituie 78,4%, forme medii – 15,3% şi forme grave – 6,3%”, a declarat medicul epidemiolog, Secția supraveghere epidemiologică a bolilor prevenibile prin vaccinări, ANSP, Alexei Ceban.

La capitolul sursa infectării, specialiştii ANSP au menționat că multe persoane care s-au întors de la odihnă din Turcia şi Ucraina, astfe, au cerut populaţiei să fie cât mai vigilentă în acest sens şi să evite călătoriile în această vară.

„Apelul nostru rămâne în continuare de a respecta regulamentele care vin din partea specialiştilor. O să ne permitem să ne referim și la perioadă estivală. Înțeleg că mulţi sunt tentaţi să plece la odihnă peste hotarele Republicii Moldova pentru a se odihni, însă atenţionez asupra cifrelor prezentate de Agenţia Naţională de Sănătate Publică şi riscului la care vă expuneţi când mergeți la odihnă. Nu este vorba doar de de aglomeraţia caracteristică locurilor de odihnă, dar este vorba și de aspectul deplasării tur-retur, de mijloacele de transport unde, de asemenea, călătoresc persoane infectate. Cer tuturor să aibă grijă de sănătatea personală, precum şi de cea a apropiaţilor”, a conchis Viorica Dumbrăveanu.

Amintim că, anterior și șeful Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP), Nicolae Furtună, a spus că multe cazuri au fost atestate la persoanele care revin de la odihnă din Turcia, Astfel, acesta insistă ca moldovenii care revin de peste hotare să stea în regim de carantină timp de 14 zile.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X