„Vor fi decizii importante”. Dodon anunță că a convocat Consiulul Suprem de Securitate și că Guvernul va solicita un credit de la Banca Mondială

Autor: , in Actualitate / Politic / 10 august, 2020, 10:16

Miercuri, 12 august, va avea loc ședința Consiliului Suprem de Securitate (CSS), unde vor fi discutate mai multe subiecte, printre care, prioritar, va fi discutată situația din agricultură. Anunțul a fost făcut astăzi de președintele Igor Dodon, în cadrul unui briefing de presă.

„În afară de subiectele tradiționale care țin de furtul miliardului și situația Aeroportului Chișinău, vor fi încă câteva subiecte importante. În primul rând, subiectul cel mai important care va fi discutat este seceta și situația din agricultură pentru că acest subiect ține de securitatea națională, securitatea statului, securitatea alimentară a statului. De asemenea, vom discuta situația COVID-19, să vedem care este dinamica, să vedem cum suntem pregătiți pentru următoarea perioadă. La Consiliu vor fi luate decizii importante”, a menționat șeful statului.

Legat de subiectul agriculturii, Dodon a informat că Guvernul va apela la Banca Mondială pentru contractarea unui credit de urgență în vederea susținerii agricultorilor.

„Avem o secetă fără precedent. Agricultorii într-adevăr se ciocnesc cu cea mai mare problemă din ultimii ani, de la momentul independenței țării noastre. Guvernul Republicii Moldova a decis să acorde suport pentru 200 de mii de hectare de prima grupă. Pentru acestea deja a început procesul evaluarea, vor fi acordate câte 1000 de lei pentru hectar. Au fost găsite cele 200 de milioane de lei. Acesta este primul pas. Pasul următor – pentru alte aproape 500 de mii de hectare de grupa a doua (porumbul și floarea soarelui). Se face evaluarea pentru a înțelege cât de afectate sunt aceste 500 de mii de hectare. Vom găsi surse pentru a-i ajuta și pe aceștia, dar trebuie să înțelegem că posibilitățile bugetare sunt extrem de reduse. Am decis să solicităm un credit de urgență de la Banca Mondială pentru a ajuta în special agricultorii. Există astfel de mecanisme și colegii din Guvern, în următoarele zile, vor avea primele contacte cu reprezentanții Băncii Mondiale pentru a discuta acest subiect”, a declarat Dodon.

Potrivit lui Dodon, este vorba despre un credit de urgență de la Banca Mondială este pentru agricultori.

„Noi trebuie să facem tot posibilul ca să salvăm agricultorii, dacă nu-i ajutăm acum, mulți dintre ei în următoarele luni nu vor supraviețui până la sfârșitul anului. Chiar dacă va fi necesar să luăm un credit din afara țării vom lua pentru ca să ajutăm agricultorii”, a conchis Dodon.

Amintim că, Federația Națională a Fermierilor din Republica Moldova a solicitat Guvernului și Parlamentului să declare situație de forță majoră în agricultură pentru producătorii agricoli care au fost afectați de secetă. De asemenea, au cerut ca producătorii agricoli afectați de secetă să fie scutiți de plata unor taxe, iar procurarea semințelor și îngrășămintelor necesare să le fie subvenționată.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X