Foto: Sputnik

Lidera opoziției belaruse, Svetlana Tihanovskaia a mărturisit că decizia de a părăsi țara după alegerile prezidențiale de luni a fost una „foarte dificilă” și că s-a temut pentru siguranța copiilor ei.

Tihanovskaia spune că a luat această decizie pentru a își proteja copiii și a adăugat că „nicio viață nu merită pierdută pentru ceea ce se petrece în țară”. Într-un clip video emoționat adresat susținătorilor ei, în limba rusă, Tihanovskaia spune că și-a supraestimat propria forță.

„Am crezut că această campanie mi-a dat atât de multă putere încât să pot să mă confrunt cu orice. Până la urmă se pare că sunt aceeași femeie slabă de până acum”, a spus Tihanovskaia.

Ea a spus că decizia de a fugi a luat-o de singură și că nu a fost influențată de nimeni, deși mulți oameni o vor „urî și condamna” pentru ea.

„Copiii sunt cei mai importanți în viețile noastre”, a adăugat Tihanovskaia, despre care ministrul de Externe lituanian a anunțat în această dimineață că se află „în siguranță, în Lituania”.

Ulterior, în spațiul public a apărut o nouă adresare a fostei candidate. De această dată, Tihanovskaia citește un text de pe o foaie.

„Stimați alegători ai Republicii Belarus. Eu, Svetlana Tihanovskaia vreau să vă mulțumesc pentru participarea la alegerile prezidențiale. Poporul Belarusului și-a făcut alegerea. Cu mulțumire și căldură mă adresez tuturor celor care m-au susținut în această perioadă.

Beloruși! Vă îndemn la cumpătare și respect al legii. Nu-mi doresc vărsări de sânge și violențe. Vă rog, să nu intrați în conflicte cu oamenii legii, nu ieșiți în stradă pentru a nu vă pune viața în pericol. Aveți grijă de dumneavoastră și de cei apropiați”, este cel de-al doilea mesaj al Svetlanei Tihanovskaia.

Devenită peste noapte lidera opoziției de la Minsk împotriva lui Aleksandr Lukashenko, Tihanovskaia a intrat în cursa presidențială după ce soțul ei a fost arestat. Proteste au izbucnit în toată țara după ce președintele în funcție a câștigat din nou cu 80%, în cadrul unor alegeri considerate de observatorii internaționali ca fiind fraudate masiv. Forțele de ordine au reprimat violente manifestațiile, iar autoritățile au decis să blocheze accesul la internet pentru ca protestatarii să nu poată comunica între ei.

Aleksandr Lukaşenko, aflat la putere din 1994, susţine că protestele sunt organizate cu sprijinul Rusiei, Poloniei şi Cehiei. După demonstraţia desfăşurată duminică seară, peste 3.000 de simpatizanţi ai opoziţiei au fost reţinuţi.

Uniunea Europeană a condamnat vehement acţiunile violente de reprimare a manifestațiilor din Belarus.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here