Informații diferite de la ANSP privind cele 4 cazuri de reinfectare cu COVID-19 care au fost anunțate de Dodon (VIDEO)

Autor: , in Actualitate / COVID-19 / Social / 12 august, 2020, 14:52

De la începutul pandemiei, în Republica Moldova au fost înregistrate cel puțin 4 cazuri de reinfectare cu COVID-19. Anunțul a fost făcut de președintele Igor Dodon, după ședința Consiliului Suprem de Securitate, îndemnând populația să se protejeze. Pe de altă parte, Agenția Națională pentru Sănătate Publică susține că sunt câteva cazuri suspecte, dar care sunt încă la etapa de documentare.

Dodon a îndemnat oamenii să fie în continuare, precauți, întrucât „în țară s-au înregistrat, cel puțin, 4 cazuri de reinfectare”.

„Se discuta intensiv dacă există imunitate colectivă sau nu. Ce înseamnă imunitate colectivă? Dacă ai fost bolnav o dată, apar anticorpi și a doua oară nu te mai îmbolnăvești. Statistica arată că media în Uniunea Europeană imunitatea colectivă e de doar circa 3%. Adică, din cei care s-au îmbolnăvit, obțin imunitate colectivă nu mai mult de 3%. În Republica Moldova, la această etapă avem cel puțin 4 cazuri de îmbolnăvire repetată, după ce persoanele au fost confirmate cu COVID-19. Astfel, vă îndemn să fiți prudenți”, a declarat Igor Dodon.

Cotidianul.md a solicitat informații de la Agenția Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP). În cazul în care sunt înregistrate cazurile de reinfectare, am dorit să aflăm detalii despre vârsta persoanelor, la ce perioadă a avut loc reinfectarea sau alte detalii existente.

Însă, șeful ANSP ne-a informat că sunt câteva cazuri suspecte, dar nu și confirmate.

„Noi avem câte cazuri pe care le documentăm. Acestea sunt suspecte. Nu pot ieși să fac declarații doar pentru senzații. Trebuie să documentăm cazurile cu lux de amănunt, pentru a vedea dacă e reinfectare sau dacă nu a fost tratat până la capăt atunci când a fost diagnosticat prima dată. Iar dacă se confirmă că e reinfectare trebuie să explicăm și din ce cauză”, a precizat șeful ANSP, Nicolae Furtună.

Am încercat să îl întrebăm pe Nicolae Furtună dacă datele prezentate de Igor Dodon au fost consultate direct cu ANSP:

„Eu uneori nici pentru cuvintele mele nu pot să răspund. Nu mă interesează cine și ce spune. ANSP nu se va expune până în momentul când vor fi documentate integral cazurile. E treaba fiecăruia ce spune, să răspundă pentru vorbele sale. Nu am nicio informație până la acest moment”, a conchis Furtună.

Vezi și: Preşedintele raionului Ştefan Vodă, infectat a doua oară cu COVID-19, la o distanță de câteva luni. Precizările ANSP

În Republica Moldova, bilanțul persoanelor infectate cu noul coronavirus a ajuns la 28.223 cazuri. Până la ziua de azi, s-au tratat 19.740 persoane, iar 857 au decedat.

Cotidianul.md reamintește cetățenilor recomandările Ministerului Sănătății în contextul pandemiei COVID-19:

– Evitați locurile publice și aglomerațiile;

– Păstrați distanța socială de minim 1 m;

– Spălați-vă cât mai des pe mâini cu apă și săpun și dezinfectați mâinele;

– Respectați eticheta tusei (în șervețel de unică folosință sau pliul cotului);

– La primele simptome de boală, precum: tuse, febră, apelați Serviciul 112;

– Purtați obligatoriu masca de protecție în spații închise și în spațiile publice deschise unde nu este posibilă păstrarea distanței socială de minim 1 m. Aceasta trebuie să acopere atât nasul, cât și gura.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X