Foto: pages.md

Valul sesizărilor depuse de deputați ai PSRM pe numele deputaților din opoziție, prin care cer să li se verifice avere, nu contenește. Socialistul Vlad Bătrîncea cere Autorității Naționale pentru Integritate (ANI) și Procuraturii Generale (PG) să verifice averea deputatului Iurie Reniță.

Citește și: Socialista Radvan cere la ANI și Procuratura Generală verificarea averii lui Candu: „Milioane ascunse și de o proveniență neclară”

„Conserva lui Plahotniuc” din blocul ACUM, Iurie Reniță, cel care să dă mare român cu accentul lui dâmbovițean, minte poporul țării noastre și instituțiile statului de îngheață apa și pe Prut în plină vară. Ca să ne convingem, e suficient să analizăm declarațiile lui de avere și interese din ultimii ani”, a scris vicepreședintele Parlamentului pe contul său de Facebook.

Potrivit lui Bătrîncea, acesta a constatat, în urma unei analize comparative, că pe parcursul anului 2018 Iurie Reniță nu a realizat niciun venit sub formă de plăți salariale și/sau îndemnizații și/sau dividende.

„Singurele surse de venit indicate pentru acest an sunt din dobîndă și pensie, iar suma totală anuală este de 36 de mii de lei, adică 3 mii de lei pe lună. Analiza sumelor indicate în depozitele bancare (peste 400 de mii de lei, peste 17 mii de euro și 3500 de RONI) arată că acestea nu s-au diminuat în 2018, ceea ce ajungem la concluzia că familia deputatului Iurie Reniță a trăit cu doar 3 mii de lei pe lună.

Cine îl crede pe acest mincinos că și-a întreținut familia cu doar 3 mii de lei pe lună, avînd în conturi sute de mii de lei și aproape 20 de mii de euro? Nimeni!

Asta înseamnă că Iurie Reniță a avut și alte surse de venit, pe care nu le-a declarat, adică a ascuns sursele oficiale de venit. Care sunt aceste surse, cît de legale sunt ele, vor stabili inspectorii de la Agenția Națională de Integritate și procurorii. Astăzi m-am adresat cu solicitări atît la ANI, cît și la Procuratura Generală, ca să verifice această „conservă a lui Plahotniuc”, a mai scris Vlad Bătrîncea.

Potrivit socialistului, o altă încălcare depistată este nedeclararea, pînă în 2016, a unui cont bancar deschis încă în 1999. Mai mult, în declarațiile de avere, deputatul Reniță nu ar fi indicat anul când au fost deschise aceste conturi în băncile din Republica Moldova, România și Belgia.

Reniță: E o chestiune care mă avantajează sub toate aspectele. I-aș sugera să facă o interpelare despre finanțarea PSRM-ului din Bahamas

Contactat de Cotidianul.MD, Iurie Reniță a declarat că nu este deranjat de aceste interpelări. Totodată, îi sugerează socialistului să aibă grijă și de aspecte ale averii „șefului său de partid”, Igor Dodon.

„Salut această abordare, faptul că a trimis o interpelare la ANI și la PG. E o chestiune care mă avantajează sub toate aspectele, deorecere acest individ total compromis sub toate aspectele – politice și morale – acest june cominternist educat de Moscova să urască tot ceea ce e național și românesc, inclusiv prin ruperea hărții României Mari. E prea pitic, mărunt și insipid pentru a-i atribui prea multă atenție. Nu merită prea multă atenție, dar i-aș sugera să fie preocupat de „culioacele” șefului său de partid, ale lui Dodon, pe care le primea de la Plahotniuc. Acele secvențe sunt autentice”, a comentat Iurie Reniță.

„I-aș sugera să mai scrie o interpelare la PG despre cum a fost finanțat Dodon în 2016 din Bahamas, prin intermediul a 21 de socialiști, dintre care patru deputați – Vasile Bolea, Corneliu Furculiță, Vladimir Odsnostalco și Petru Burduja. Eu am prezentat documentele de pe original, cu contractele și dispoziția de plată. Niciunul dintre ei nu a declarat la ANI, deși în calitatea lor de deputați erau obligați să o facă. Să trimită și pe aceste fapte. În ce mă privește, nu am nicio problemă. ANI și PG să-și facă treabă onest atât pe cazul meu, cât și în cazurile pe care le-am menționat” ne-a spus deputatul.

„Procuratura, dacă-și va face treaba bine, îi va da un șut în fund acestui individ, pentru că o merită pe deplin. El acționează în baza unui principiu în care a fost educat – minciuna și calomnierea. Astea sunt armele testate și experimentate de către acest individ și ale lui Dodon și PSRM. Sunt metodele KGB-iste de copromitere a cetățenilor onești. Minciuna pe care o repetă de zeci de ori ca să se găsească cineva să creadă în aceste aberații. Nu am nicio problemă. Să fie preocupați în primul rând de sumele fabuloase în milioane de euro și lei pe care le-au primit ei, socialiștii, și să se adreseze la ANI. Ceea ce am avut eu, am declarat totul”, a adăugat Reniță.

Precizăm că acesta nu e primul episod de conflict între Vlad Bătrîncea și Iurie Reniță. După ce ultimul a publicat imagini în care liderul neformal al PSRM, Igor Dodon, apărea în compania lui Vlad Plahotniuc și Serghei Iaralov și a unei sacoșe negre, Bătrîncea l-a acuzat pe opozant, în plenul Parlamentului, de contrabandă cu țigări în timpul guvernării PDM. Cei doi s-au amenințat reciproc cu judecata.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here