Foto: Victor Chironda/FB

Viceprimarul Victor Chironda a venit cu precizări legate de defrișarea copacilor de pe străzile Pușkin și Bodoni din centrul capitalei, acolo unde a început reabilitarea trotuarelor. „Renovarea trotuarelor pe aceste străzi costă circa 40 mln lei și noi nu ne putem permite ca acești bani să fie irosiți pe lucrări necalitative. Unul dintre cele mai mari riscuri pentru aceste lucrări sunt rădăcinile unor arbori care nu au putut să se adâncească și au ieșit la suprafață, provocând degradarea învelișului asfaltic sau a pavajului vechi. Dacă aceste rădănici nu sunt înlăturate, în următorii 1-3 ani, pavajul nou va avea aceeași soartă”, afirmă funcționarul.

Potrivit lui, din acest motiv a fost decisă defrișarea arborilor care sunt în stare avansată de avariere (în mare parte în urma ninsorilor din aprilie 2017) și ale căror rădăcini afectează grav trotuarul.

Arborii spre defrișare au fost selectați de către o comisie alcătuită din colaboratorii Spații Verzi, preturile de sector, Direcția Transport și Agenția Ecologică, conform procedurilor stabilite de lege.

„Este de înțeles reacția chișinăuienilor care critică defrișarea copacilor. Însă, spre deosebire de administrațiile precedente, noi am dispus ca toți copacii tăiați să fie înlocuiți la toamnă cu copaci noi. Și nu cu puieți, ci cu copaci mari, de 3-4 metri, cu coroană și balot (după modelul din Cluj). Spații Verzi deja pregătesc procedura de achiziție a copacilor și eu personal monitorizez acest proces”, a mai spus Chironda.

„Copacii din oraș necesită altă abordare decât cea de până acum. Avem nevoie de un management planificat al spațiilor verzi, pentru a evita situații ca cea din 2017, dezvoltând în același timp, plămânii orașului”, a adăugat el.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here