Protestul fermierilor. Ceban cere ministrului de Interne să nu fie permisă tehnica agricolă în Chișinău: Va fi ambuteiaj infernal
Primarul Capitalei susține că a fost informat că se intenționează organizarea unui protest în Chișinău, cu participarea agricultorilor cu tehnică agricolă, într-un număr mare. Astfel, a cerut ministrului de Interne, Pavel Voicu, să intervină pentru a gestiona situația respectivă.
„Respectăm opinia tuturor și oricine are dreptul la exprimare, doar că rog să fie luată în calcul recomandarea cu care vin. Nu are capacitate orașul, astăzi, să facă față unui astfel de protest, unde mai multe unități de tehnică agricolă vor intra pe străzile orașului. Luând în considerație că mai multe străzi sunt în reparație, riscăm să avem un ambuteiaj infernal”, a declarat Ceban.
Primarul și-a argumentat solicitarea prin faptul că „doar o porțiune a străzii Albișoara ce este închisă, ne-a demonstrat că numărul mare de mașini ce le avem astăzi în oraș, duce la ambuteiaj și la disconfortul locuitorilor”.
„Așadar, vin cu o solicitare către ministrul Afacerilor Interne, Pavel Voicu, pentru a gestiona această situație. Respectăm opiniile tuturor cetățenilor, dar nu prin încălcarea drepturilor locuitorilor municipiului Chișinău”, a conchis Ceban.
Agricultorii care, de câteva zile, protestează în mai multe raioane ale țării au pornit astăzi, 13 august, cu tehnica din dotare spre Capitală. Ei spun că autoritățile fac doar promisiuni, în loc să vină cu soluții pentru a sprijini sectorul agricol, care s-a pomenit într-o situație dezastruoasă din cauza secetei și a grindinei.
Andrei Dînga, agricultor din Ștefan Vodă, a precizat pentru IPN că din data de 11 august, când agricultorii au scos tehnica în stradă, protestul nu a încetat. La acțiune participă agricultori cu câteva zeci de unități de transport, inclusiv fermieri tineri, care s-au întors în țară cu bani și i-au investit în agricultură, iar acum raportează doar pierderi.
Andrei Dînga a subliniat că protestul este pașnic, apolitic, și a atenționat politicienii să nu încerce să-și adune dividende politice pe seama situației agricultorilor.
Manifestanții nu s-au lăsat convinși să renunțe la proteste nici de premierul Ion Chicu. „Ne-a numit evazioniști fiscali, că primim mai mult decât plătim impozite. Noi i-am lămurit că este o ramură strategică, care asigură securitatea alimentară a cetățenilor și trebuie să fie ajutată de stat”, a menționat agricultorul.
Andrei Dînga a spus că niciuna din revendicările agricultorilor nu a fost îndeplinită. „Domnia sa ne ignoră, cu sarcasmul lui specific. Eu nu înțeleg de unde atâta ură față de muncitorii pământului, chiar mi-e greu și nu am înțeles până la urmă. Am rămas indignați de ce ne-a zis domnia sa și am hotărât să mergem mai departe. Dacă nu ne aude, să ne audă organizațiile internaționale, Guvernul României, Uniunea Europeană, FAO, BERD”, a declarat agricultorul.
„I-am spus domnului Chicu: „Domnule Chicu, ale cui interese dumneavoastră le lobați ca prim-ministru? Fiindcă, din câte înțeleg, dumneavoastră doriți ca toți agricultorii mici și mijlocii să falimenteze”. Deci, cumva parcă voalat ar sprijini holdingurile agricole mari, care noi știm foarte bine că sunt cu capitaluri din off shore. Dar aceasta înseamnă o sentință de moarte pentru satele noastre. Pentru că gospodăriile, când sunt mici, ele se dezvoltă pe verticală, satul are viitor, va avea viață”, a mai spus Andrei Dînga.
Agricultorii planifică să parcheze tehnica din dotare în regiunea Gării Auto Sud din Capitală.
Comentarii