Foto: Publika

În cadrul unei noi runde de discuții pe platforma parlamentară PDM-PSRM-PAS-Platforma DA au fost luate mai multe decizii în legătură cu situația din agricultură. Anunțul a fost făcut de către democratul Nicolae Ciubuc, în cadrul unui briefing de presă.

„Îmi exprim aprecierea pentru toți colegii care au dat curs aceste invitații de a ne așeza și a discuta și a găsi soluții la problemele producătorilor agricoli. După 3 zile de întâlniri cu miniștri, cu reprezentanți ai griculturii, s-a decis că agricultorii vor beneficia de 1.080 de lei pentru fiecare hectar afectat. Într-un final producători agricoli afectați vor putea primi această compensație. Pe lângă acest program, în cadrul acestui grup de lucru ne-am axat pe identificarea soluțiilor suplimentare reieșind inclusiv din revendicările pe care le-au înaintat agricultori în cadrul protestelor”, a declarat Ciubuc.

Democratul susține că aceste soluții urmează a fi propuse spre examinare pe platforma guvernamentală, agreate, aprobate și ulterior după caz adoptate în cadrul Parlamentului.

„Am discutat și despre creditele tehnice. Am reușit să obținem un rezultat bun legat de reeșalonarea, restructurarea datoriilor față de aceste credite pentru o perioadă de 12 luni. Astfel, urmează a fi perfectate decizia, după caz, a Guvernului sau a Parlamentului. Asta ar permite acestor proiecte negocierea sau renegocierea acordurilor cu fermieri în vederea restructurării reeșalonării acestor datorii pentru următoarea perioadă. Vorbim de o sumă de circa 200 de milioane de lei, care va fi restructurată pentru perioada următoare”, a adăugat Nicolae Ciubuc.

Totodata, a fost discutat și depre sistemul de subvenționare.

„Am încercat să identificăm barierele și constrângerile pe care le au agricultorii legate de accesarea subvențiilor. Reieșnd din faptul că în acest an agricultorii vor înregistra datorii la bugetul de stat, am venit cu propunerea ca să excludem din categoria documentelor sau condițiilor obligatorii pentru obținerea subvențiilor a certificatului privind lipsa datoriilor față de bugetul de stat. Acest lucru va permite fermierilor, în pofida faptului că au datorii la bugetul de stat, să poată beneficia de subvenții în condiții generale. Am convenit cu colegii să venim cu propunerea de modificare a regulamentului de subvenționare în așa fel încât subvențiile oferite de către stat din fondul de subvenționare pentru subvenționarea creditelor producătorilor agricoli să fie direcționate sau achitate direct băncilor. Anterior, producători agricoli erau impuși, obligați să achite mai întâi dobânda, după care perfectau dosarele pentru subvenții. Venim cu propunerea ca cadrul legal în acest sens să fie modificat”, a argumentat democratul.

În cadrul briefingului de presă, Ciubuc a precizat că printre revendicările înainte de fermierii se enumără și majorarea fondului de susținere a producătorilor agricoli.

„Ce ține de aspectele de ordin financiar, sunt doleanțele și acele revendicări pe care le-a înaintat producători agricoli privind majorarea fondului de susținere cu 200 de milioane. Noi ne-am fi dorit și cu 500 de milioane să fie majorat, doar că trebuie să ținem cont de realitățile Republicii Moldova (…) Acești 1.080 de lei sigur ca nu pot acoperi toate cheltuielile. Cu Ministerul Finanțelor am convenit că în următoarele zile vor fi definitivate propunerile legate de rectificarea legii bugetului și vor încerca să găsească soluții de ordin financiar pentru a suplimenta acest fond. Acest lucru va trebui renegociat și cu Fondul Monetar Internațional”, a declarat Ciubuc.

Referitor la solicitarea de convocare a Parlamentului în ședință extraordinară, democratul Nicolae Ciubuc a spus că scopul, de fapt, este „obținerea rezultatelor pentru producătorii agricoli, nu populism, nu circ în Parlament și nu chemare la proteste cu tractoare și violență în fața Parlamentului sau pe drumurile naționale”.

Fermierii le cer autorităților ca resursele financiare alocate pentru acoperirea pierderilor financiare suportate să fie de cel puțin 3.000 de lei per hectar.

Vezi și: (VIDEO) Decizii și precizări după ședința CSS privind situația din agricultură și învățământ, furtul miliardului, dar și concesionarea Aeroportului Chișinău

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here