foto simbol

PAS solicită guvernării să intervină cu mecanisme legale în sprijinul oamenilor care au ajuns în capcana companiilor de microfinanțare, din cauza sărăciei și a incapacității de a-și achita la timp creditele.

Într-o conferință de presă, deputatul Dan Perciun a condamnat „atitudinea iresponsabilă a guvernării, care a ales să fie de partea băncilor și a companiilor de microfinanțare, abandonând oamenii, pe timp de pandemie și criză economică în situația catastrofală din cauza creditelor de microfinanțare”.

Iată câteva dintre măsurile care pot fi luate în acest domeniu, potrivit vicepreședintelui PAS:

– amânarea plăților pentru un termen de șase luni;
– preluarea de către stat a creditelor oamenilor de la companii și reeșalonarea achitării acestora pe o perioadă extinsă ca să ofere timp suficient oamenilor pentru a le achita etc.

„Mulți oameni sunt prinși în capcana companiilor de microfinanțare. Oameni cu salarii foarte mici, în situații dificile, iau aceste credite ca soluții de ultim resort. Ulterior, din cauza penalităților și a dobânzilor foarte mari, nu mai pot scăpa de ele.

Statul a abandonat oamenii și i-a lăsat față în față cu aceste companii cărora le este indiferent dacă are omul cu ce plăti sau nu are. Am solicitat încă în luna martie ca Guvernul să permită amânarea plăților pentru aceste credite. Am înaintat un proiect de lege pe care l-am transmis la Guvern, pentru ca oamenii să aibă la dispoziție o perioadă de până la șase luni, timp în care să-și rezolve problemele financiare, să-și găsească un loc de muncă. Guvernul până acum nu a dat nici măcar un aviz la acel proiect de lege.

Oamenii săraci sunt principalii clienți ai acestor companii. Deseori nu le explică nimeni care sunt penalitățile, dobânzile, ce și cum funcționează. Această problemă nici nu este recunoscută și nu se discută în spațiul public”, a declarat Dan Perciun.

Deputatul a menționat că există soluții legale, care au fost deja aplicate de alte state, dând exemplu România, unde există legea falimentului personal care vine să apere cetățenii ajunși în situații limită în raport cu companiile de microfinanțare și care nu admite dezmățul acestora.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here