Polonia se pregăteşte pentru un aflux de persoane dinspre Belarus, în urma represiunii

Autor: , in Externe / 14 august, 2020, 13:06

Polonia se pregăteşte pentru un aflux de persoane dinspre Belarus în urma reprimării violente a protestelor postelectorale din această ţară vecină, însă vrea să menţină securitatea frontierei, a afirmat vineri ministrul adjunct de externe Marcin Przydacz.

„Am revizuit deja legea astfel încât să fim pregătiţi şi pentru un posibil val de persoane care vor să ajungă pe teritoriul UE”, a declarat Przydacz, citat de Agerpres.

„Trebuie să avem în vedere sprijinirea oamenilor care au nevoie să treacă graniţa rapid, dar trebuie să fim responsabili pentru partenerii noştri europeni, şi anume graniţa Schengen”, a adăugat el, fără a da alte detalii.

Întrucât Polonia face parte din Spaţiul Schengen european, orice persoană care intră legal din Belarus pe teritoriul său poate călători liber în toate celelalte state membre şi în restul UE.

Miniştrii de externe din UE vor lua în discuţie vineri răspunsul Uniunii la reprimarea manifestaţiilor din Belarus, fiind probabilă impunerea de noi sancţiuni în cursul acestei luni.

Premierul ceh Andrej Babis a declarat vineri că Belarusul trebuie să repete, în prezenţa observatorilor străini, scrutinul prin care preşedintele Aleksandr Lukaşenko a obţinut al şaselea mandat.

Consilierul principal al preşedintelui polonez Andrzej Duda, Andrzej Dera, a formulat o opinie similară. ‘Dacă Belarusul vrea să se îndrepte spre democraţie, aceste alegeri ar trebui repetate’, a spus el la postul privat TVN24, conform agenţiei publice de ştiri PAP.

Premierul polonez Mateusz Morawiecki urmează să facă public vineri un plan de ajutor pentru Belarus, ţară în care printre cei 9,5 milioane de locuitori se află şi între 300.000 şi 1,2 milioane de persoane de origine poloneză, în funcţie de diferite estimări.

Guvernul conservator-naţionalist de la Varşovia a invocat în trecut preocupări de securitate pentru a refuza primirea de refugiaţi. Criticii spun că guvernul s-a eschivat de la responsabilităţile umanitare, exploatând sentimentele antimigranţi şi populiste.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X