(VIDEO) Protest cu tractoare la intrarea în capitală. Traseul Chișinău-Hîncești, blocat cu mascați și autobuze

Autor: , in Populare / Social / 14 august, 2020, 18:20

Traseul Hîncești-Chișinău a fost blocat și astăzi de câteva cordoane de mascați și două autobuze. Totul pentru a nu le permite mai multor agricultori, veniți cu tractoarele încă de ieri, 13 august, să intre în capitală.

UPDATE 18:57 Poliția a deblocat traseul Chișinău-Hîncești. Tractoarele fermierilor intră în capitală (FOTO, VIDEO)

Scena s-a produs în apropierea localității Dănceni din raionul Ialoveni, cu câțiva kilometri înainte de intrarea în Chișinău.

Citește și: Protestul fermierilor. Ceban cere ministrului de Interne să nu fie permisă tehnica agricolă în Chișinău: Va fi ambuteiaj infernal

Citește și: Chicu avertizează agricultorii care blochează traseele naționale: Nu veți obține nimic mai mult decât a fost promis

„Oamenii așteaptă 24 de ore pentru a protesta pașnic, însă autoritățile nu ne permit să intrăm în Chișinău. Au venit cu bâte și gaze lacrimogene, e strașnic ce se întâmplă aici. Jos Dodon pentru așa o guvernare!”, a spus, indignat, unul dintre protestatari.

Un alt manifestant a anunțat că astăzi un grup de agricultori a discutat cu premierul Ion Chicu, însă iarăși nu s-a ajuns la un numitor comun. „Ne-a spus că în spatele nostru stă un partid politic și de aceea n-o să obținem nimic. Ne-a mai zis că n-au bani pentru că n-a fost aprobat creditul rusesc. Își bat joc”, a spus femeia.

Protestatarii spun că nu vor să cedeze și solicită de la autorități măsuri concrete pentru depășirea crizei din agricultură, cauzate de seceta din acest an, precum și sprijin financiar.

Potrivit agrobiznes.md, câțiva fermieri au fost bruscați de mascați în Dănceni. Incidentul ar fi avut loc astăzi după-amiază, în urma încercărilor fermierilor de a ieși din localitate și de a protesta alături de colegii săi, pe șoseaua Hâncești, la intrare în capitală.

„Am solicitat de la organele competente ca și colegii noștri care protestează la Dănceni să vină lângă noi, pe partea dreaptă a carosabilului, pe șoseaua Hâncești și poliția nu a dorit acest lucru. Atunci colegii din Dănceni au încercat să iasă mai îndrăzneț de acolo. Au fost chemați mascații și i-au bruscat, i-au lovit, unii au fost tăvăliți pe jos”, a declarat Andrei Melinti, fermier din Căușeni.

Vezi și: Față în față cu agricultorii din Ștefan Vodă, Chicu le-a promis restabilirea sistemelor de irigare

Precizările Poliției

Poliția Republicii Moldova a reacționat în această dimineață, urmare a protestelor care au avut loc în unele raioane și intenția protestatarilor de a continua manifestațiile în mun. Chișinău.

„Pe parcursul deplasării organizate, participanții la proces au admis abateri de la cadrul normativ, care cad sub incidența articolelor 243/1 – „Deplasarea neautorizată în grup pe drumurile publice” și art. 225 Cod Contravențional – „Blocarea intenţionată a unei benzi de circulaţie sau a arterelor de transport”, fapt pentru care poliția va documenta și va acționa în condițiile cadrului legal” susțin oamenii legii.

Aceștia amintesc că, în corespundere cu deciziile Comisiei Naționale Extraordinară de Sănătate Publică, întrunirile, inclusiv și de acest gen, urmează a fi organizate cu:

– participarea unui număr mai mic de 50 de persoane;
– respectarea măsurilor de sănătate publică;
– întocmirea obligatorie de către organizatori a listei de evidență epidemiologică a evenimentului după modelul (nume, prenume, număr de telefon, adresă de domiciliu, etc.).

„Întrunirile nu pot fi organizate în adiacentul instituțiilor publice, de învățământ, spitalelor sau altor locuri cu risc sporit de infecție.

Precizăm că Poliția este obligată să împiedice orice încălcare a legislației și a altor norme legale și recomandăm tuturor participanților să dea dovadă de comportament bazat pe comunicare și dialog.

În același timp, îndemnăm participanții la protest să-și exercite dreptul la libera exprimare pe cale pașnică, să se abțină de la acțiuni ce contravin normei legale, să nu admită provocări la violențe și încălcarea legislației”, se arată într-un comunicat al Poliției.

Amintim că ieri, 13 august, un grup de agricultori din Ștefan Vodă, care au încercat să intre cu mai multe tractoare în capitală, au fost opriți de polițiști lângă localitatea Sângera.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X