Averea cumulată a primilor 12 bogați americani a ajuns la peste 1.000 de miliarde de dolari

Autor: , in Economic / 19 august, 2020, 13:18

Averea cumulată a principalilor 12 multimiliardari americani, printre care fondatorii companiilor Amazon, Microsoft și Facebook – Jeff Bezos, Bill Gates și Mark Zuckerberg – a depășit pentru prima oară în istorie pragul bilionului, adică peste 1.000 de miliarde de dolari. Astfel, averile totale ale principalilor magnați de pe Wall Street au crescut cu 40% de la începerea pandemiei de coronavirus, informează Agerpres.

Potrivit unei anchete realizate de Institute for Policy Studies (IPS), un think-tank progresist cu sediul la Washington, 12 cei mai bogaţi magnaţi de pe Wall Street aveau, pe 13 august, o avere cumulată de 1,01 bilioane (o mie de miliarde) de dolari.

„Este vorba pur şi simplu de prea multă putere economică şi politică în mâinile a 12 persoane şi reprezintă un record îngrijorător în istoria concentrării bogăţiei şi puterii în Statele Unite. Din punctul de vedere al unei societăţi democratice, reprezintă un grup de 12 oligarhi sau o duzină de despoţi”, a apreciat grupul de reflecţie, într-o notă care însoţea rezultatele anchetei.

Jeff Bezos se situează pe primul loc cu o avere de 189,4 miliarde de dolari, pe locul doi clasându-se Gates, cu 114 miliarde, iar pe trei este Zuckerberg, cu 95,5 miliarde de dolari.

Clasamentul este completat de fondatorul Berkshire Hathaway, Warren Buffet, cu o avere de 80 de miliarde, fondatorul Tesla, Elon Musk, cu 73 miliarde, fostul director executiv al Microsoft, Steve Ballmer, cu 71 miliarde, fondatorul Oracle, Larry Ellison, cu 67,4 miliarde, şi de creatorii Google, Larry Page şi Sergey Brin, cu 67,4 miliarde şi respectiv 65,6 miliarde.

Warren Buffett a „sărăcit” cu 2 miliarde de dolari

La coada clasamentului se situează principalii acţionari ai Walmart, Alice, Jim şi Rob Walton, având fiecare o avere de puţin peste 62 de miliarde de dolari.

Din 18 martie, data aproximativă a începerii pandemiei de coronavirus în Statele Unite ale Americii, aceşti multimiliardari au văzut cum averea lor combinată a crescut cu peste 283 de miliarde de dolari.

Dintre cei 12, cel care şi-a sporit cel mai mult averea a fost Elon Musk, a cărui companie a avut o ascensiune fulminantă pe Wall Street în ultimul an, mai ales după prăbuşirea bursei în martie-aprilie.

De la începutul anului şi până în prezent, Tesla şi-a sporit valoarea cu 351%. De atunci, potrivit calculelor IPS, averea lui Musk a crescut de la 24,6 miliarde de dolari, la 18 martie, la 73 miliarde de dolari la 13 august, ceea ce reprezintă o creştere de 197%. Musk este urmat de Bezos şi de Zuckerberg.

Singurul dintre cei 12 aflaţi pe listă care nu a reuşit să-şi sporească averea este Warren Buffett, care are cu 2 miliarde de dolari mai puţin, comparativ cu luna martie a anului trecut.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X