Guvernul va aloca 300 milioane de lei pentru subvenționarea agricultorilor. Chicu: „Obiectivul nu este de a compensa pierderile”

Autor: , in Actualitate / Economic / 19 august, 2020, 16:29

Ministerul Finanțelor va aloca, din fondul de intervenție al Guvernului, 300 de milioane de lei Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului pentru suplinirea alocațiilor în vederea acordării compensațiilor pentru diminuarea consecințelor calamităților naturale asupra recoltei anului 2020. Astfel, un număr de 2.800 de lideri agricoli vor beneficia de indemnizații.

Conform premierului Ion Chicu, bani vor fi alocați pentru îmbunătățirea lucrărilor agricole din această toamnă și pentru asigurarea securității alimentare și nu pentru a compensa pierderile suportate de agricultori.

„Aceste 300 de milioane de lei pe care le luăm de la alte articole de cheltuieli nu mai puțin importante le redirecționăm pentru circa 2.800 de lideri agricoli, terenurile cărora au fost afectate în acest an de secetă. În jur de 2.800 de lideri agricoli, unii dintre care blochează acum drumurile, vor primi de la buget, neplanificat, în jur de 300 de milioane de lei, strânși din impozitele tuturor cetățenilor. Este clar că sectorul agricol este un sector important, ne gândim la securitatea alimentară și, în aceste condiții suntem nevoiți să venim cu acest efort financiar”, a declarat prim-ministrul.

Chicu a amintit că sâmbătă a avut o întrevedere cu reprezentanții sectorului agricol din țară, cu care a stabilit că subvențiile pentru grâu vor crește de la 1.000 la 1.500, deși agricultorii care protestează de aproximativ o săptămână la intrarea în Chișinău solicită plăți mai mari.

„Sâmbătă m-am întâlnit la Guvern nu reprezentanții sectorului agricol din țară, nu în mod neapărat a protestatarilor de la marginea Chișinăului. Am ajuns la înțelegea că Guvernul va majora subvențiile pentru grâu de la 1.000 la 1.500 de lei. Aceasta a fost promisiunea și astfel ne ținem de ea și aprobăm această hotărâre. Obiectivul nu este de a compensa pierderile. Statul nu compensează pierderi pentru activități economice. Obiectivul este asigurarea securității alimentare pentru anul viitor, iar pentru a putea asigura acești agricultori trebuie să semene grâu la finele lunii septembrie – începutul lunii octombrie”, a adăugat Ion Chicu.

Conform deciziei Guvernului, cel mai mare cuantumul va fi achitat pentru culturile pomicole, nucifere, arbuști fructiferi și căpșun. Mai exact, suma indemnizației este de 3.800. Agricultorii a căror viță-de-vie a fost afectată vor primi câte 3.000 de lei pentru fiecare hectar afectat.

Cei mai puțin bani sunt alocați pentru cultivarea mazării. Cuantumul valoric per cultură este de 1.100 lei.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X