(LIVE) Ministrul Educației, despre noul an de studii: Majoritatea școlilor au ales modelul ce presupune prezența fizică a tuturor elevilor la ore

Autor: , in Actualitate / COVID-19 / Social / 19 august, 2020, 14:03

Majoritatea școlilor și liceelor din țară au ales să înceapă noul an de învățământ cu prezența elevilor și a profesorilor 100% în sălile de clasă. Anunțul a fost făcut de ministrul Educației, Igor Șarov, în cadrul uui briefing de presă referitor la aprobarea „Reglementărilor speciale privind organizarea anului de studii 2020-2021, în contextul epidemiologic de COVID-19, pentru instituțiile de învățământ”.

Șarov a anunțat că procesul de organizare a sistemului de educație va cuprinde 3 etape:

1. pregătirea redeschideriii instituțiilor de învățământ;
2. perioada de adaptarea (revenirea în instituțiile de învățământ și acomodarea cu noile condiții – va avea loc în septembrie);
3. organizarea eficientă a procesului educațional.

Ministerul Educației a pregătit 7 modele , iar directorii instituțiilor de învățământ au ales unul dintre acestea.

Modelul ales de cele 1.249 de instituții de învățământ general, inclusiv 23 private:

Modelul 1 a fost ales de 769 de instituții : „Prezența fizică 100% la școală”. Este aplicabil în cazul școlilor, al claselor cu un număr rațional de elevi, în corespundere cu normativele sanitaro-epidemiologice de stat.

Modelul 2 a fost ales de 119 instituții : „Învățarea în 2 schimburi” în condițiile contextului pandemic, în cazul școlilor cu mulți elevi, cu multe clase la paralelă, organizarea activităţii educaţionale se poate realiza în 2 schimburi.

Modelul 3 a fost ales de 4 instituții : „Învățarea combinată” presupune împărțirea școlii în zile de prezență și în zile de comunicare la distanță: pe rând – o zi se vine la școală, o zi are loc comunicarea la distanță, inclusiv online.

Modelul 4 a fost ales 17 instituții: „Învățarea de tip hibrid” presupune împărțirea clasei în două grupe: pe rând o zi se vine la școală, o zi se fac lecții online.

Modelul 5 a fost ales de 15 instituții: „Învățarea alternantă” are la bază împărțirea clasei în două schimburi: pe rând o săptămână se vine la școală, o săptămână se fac lecții online.

Modelul 6 nu a fost ales de nicio instituție: „Învățarea la distanță inclusiv online” acest model se aplică în anumite cazuri punctuale de forță majoră locală, multe cazuri de Covid pozitiv ȋntr-o clasă/ școală/ localitate, cu respectarea izolării.

Modelul 7 a fost ales de 261 de instituții: „Învățarea mixtă” modelul dat presupune îmbinarea a două sau trei dintre modelele prezentate mai sus.

„976 de instituții nu se vor ciocni cu probleme de ordin tehnic cu referire la modelul selectat. 305 instituții vor avea nevoie de resurse financiare suplimentare pentru a se putea alinia modelului ales. Urmare a modelului selectat, 3.539 de profesori vor activa cu o normă didactică mai mare de 1.5, adică vor avea mai mult de 27 de ore pe săptămână”, a declarat Șarov.

Echipele manageriale vor fi obligate să stabilească grupul de elevi și angajați supuși riscului de infectare cu COVID-19 și vor identifica măsuri de protecție.

De asemenea, vor trebui să asigure instituțiile cu dezinfectanți precum și spațiul necesar pentru regimul de termometrie.

„La 1 septembrie prima lecție va fi dedicată comportamentului responsabil în școală”, a precizat ministrul Educației.

În luna septembrie se va studia modulul Modul Sănătos de Viață.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X