„Dezinformarea a dus la scăderea încrederii”: Ministerul Sănătății: Tot mai mulți părinți refuză să-și vaccineze copiii de până la un an

Autor: , in Social / 20 august, 2020, 16:56

Din anul 2005 și până în prezent, acoperirea vaccinală în Republica Moldova la copiii de până la 12 luni a scăzut aproximativ cu 10% pentru toate antigenele din cadrul calendarului național de imunizare, în afară de vaccinul împotriva tuberculozei (BCG). Ministerul Sănătății susține că aceste cifre sunt alarmante, reprezentând un risc major pentru sănătatea publică, dar și pentru sănătatea fiecărui cetățean în parte.

Lucrătorii medicali și specialiștii din domeniul imunizărilor remarcă creșterea cazurilor de refuz și ezitare la vaccinare din partea cetățenilor, care invocă frici, alimentate de mituri sau informații false distribuite atât în mediul online, cât și în comunitate.

În ultimii 4 ani, în cadrul Programului Național de Imunizări al Republicii Moldova, au fost administrate 4.665.190 de doze de vaccin și au fost înregistrate doar 454 de reacții adverse moderate și severe.

„Reacțiile adverse au fost tratate cu succes în scurt timp, fără consecințe sau probleme ulterioare de sănătate. De asemenea, în ultimii ani nu a fost înregistrat nici un caz de șoc anafilactic (reacție alergică foarte severă) sau deces în urma administrării vaccinului”, au precizat reprezentanții Ministerului Sănătății.

Specialiștii susțin că vaccinarea salvează anual aproximativ trei milioane de vieți în întreaga lume. Organizația Mondială a Sănătății recomandă țărilor să asigure o acoperire vaccinală de 95%, pentru crearea imunității colective. Astfel, numărul persoanelor care se pot infecta se reduce considerabil. În lipsa vaccinării sau când acoperirea vaccinală scade sub 90%, există o probabilitate mai mare de apariție repetată a bolilor și a manifestărilor epidemice. Republica Moldova se află astăzi la limita de 90%.

„Vaccinurile moderne, folosite în Republica Moldova, sunt extrem de sigure și foarte eficiente. Țara noastră beneficiază de vaccinuri de calitate verificată, procurate prin intermediul Fondului Națiunilor Unite pentru Copii (UNICEF), care gestionează, urmărește și controlează achiziția de vaccinuri”, argumentează cei de la Ministerul Sănătății.

„Pandemia COVID-19 ne-a adus într-o oarecare măsură acolo, de unde am început, când oamenii nu aveau acces la vaccinuri care să le salveze viețile. Astăzi, frica de necunoscut și vulnerabilitatea în fața unui virus agresiv ne pot aminti cu ușurință de perioada prin care au trecut părinții și bunicii noștri. Este regretabil faptul, că o dezinformare considerabilă a dus, de asemenea, la scăderea încrederii în vaccinuri și a ratei de vaccinare a copiilor din Republica Moldova. UNICEF Moldova va susține necondiționat eforturile comune ale autorităților de a garanta accesul la vaccinuri sigure și accesibile, pentru a proteja copiii și populația Republicii Moldova și pentru a le asigura dreptul la sănătate și bunăstare.”, a declarat Desiree Jongsma, reprezentanta de țară UNICEF Moldova.

Bolile care pot fi prevenite prin imunizare sunt boli, care pot provoca complicații grave sau chiar moartea. Ele rămân a fi o amenințare pentru sănătatea oamenilor. Vaccinarea fiind cea mai eficientă și accesibilă soluție pentru a proteja viitorul copiilor.

„Trebuie să facem tot ce ne stă în puteri pentru a proteja copiii, ca să nu devină victime ale acestei pandemii, din simplul motiv, că ar putea fi vulnerabili în fața bolilor ce pot fi prevenite prin vaccinare, precum rujeola, difteria, oreionul și rubeola. Imunizarea este una dintre cele mai eficiente acțiuni de sănătate publică pe care îl avem la dispoziție, instrument care protejează copiii de boli grave, iar unele dintre ele cu sfârșit nefericit. Nu putem permite, ca pandemia COVID-19 să provoace această daună colaterală, de aceea, susținem eforturile naționale pentru a continua imunizarea.”, a menționat Dr. Igor Pokanevych, reprezentantul OMS în Republica Moldova.

În prezent, serviciile de imunizare din cadrul instituțiilor medicale primare sunt prestate fără întreruperi. Vaccinurile din cadrul Calendarului național de imunizări sunt disponibile gratuit și pot fi administrate la medicul de familie. Pe fonul pandemiei COVID-19, pentru o perioadă, a fost suspendat procesul de vaccinare programată. Odată cu reluarea acestui proces și, în contextul începerii anului școlar, părinții sunt îndemnați să revadă, împreună cu medicul de familie, calendarul de vaccinare a copilului. În cazul neefectuării vaccinurilor, să vaccineze copilul și să se informeze despre importanța imunizărilor și viitoarele vaccinuri din calendar.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X