Dosarul Metalferos: Statul prejudiciat cu 1,2 miliarde de lei, implicațiile lui Plahotniuc și atenționarea lui Stoianoglo la adresa judecătorilor

Autor: , in Justiție / Populare / 20 august, 2020, 10:39

Statul ar fi fost prejudiciat cu aproximativ 1,2 miliarde de lei în urma schemelor de la Metalferos. Asta susține Procurorul General, Alexandr Stoianoglo, conform căruia ancheta a stabilit că în intervalul anilor 2012 – 2019, ex-liderul PDM, Vladimir Plahotniuc, ar fi organizat, prin intermediul companiilor nerezidente, al căror beneficiar efectiv era chiar el, exportul de metale feroase și neferoase către colectori specializați din Turcia, Austria, Olanda și Germania.

Stoianoglo susține că anterior instituțiile statului, inclusiv Procuratura, nu au întreprins progrese în dosarul Metalferos. Mai mult, acesta spune că dosarul inițiat acum un an de Procuratura Anticorupție a fost unul pur formal, care s-a limitat la investigarea superficială a unor aspecte neimportante.

„Potrivit unui studiu realizat de Procuratura Generală, anterior, Procuratura Anticorupție, nedocumentând aspectul de bază al infracțiunii, și anume – cel economic, în lipsa unei analize a conturilor bancare de pe care au fost scoși bani în numerar, a reținut mai multe persoane. Unele au fost ulterior eliberate, iar altele – plasate în arest. În schimb, acest imens volum de lucru a fost realizat de Procuratura Generală, pe durata carantinei. Peste o sută de conturi bancare au fost analizate de procurori, rezultatul evidențiind aspectul conturat al infracțiunii. În baza celor stabilite, au fost făcute demersuri de arestare a celor implicați în fraudarea Întreprinderii de Stat ”Metalferos”, unii din ei fiind anterior reținuți”, a declarat șeful Procuraturii.

Conform rezultatelor, pe parcursul mai multor ani, piața metalelor feroase a fost monopolizată, ÎS ”Metalferos” având conexiuni în activitate doar cu anumite companii, cu care au fost încheiate contracte de livrare a metalelor. Pe conturile acestor firme au fost transferate, în mediu, până la 280 de dolari per tonă. Sumele, ulterior, erau lichefiate în baza unor acte de achiziție a metalelor de la persoane fizice, preponderent din stânga Nistrului.

În realitate, însă, metalele erau procurate de la colectori din Republica Moldova, la un preț de circa 150 de dolari pentru o tonă, diferența fiind sustrasă de către învinuiți.

În urma realizării acestei scheme, statul ar fi fost prejudiciat cu aproximativ 1,2 miliarde de lei.

Concomitent, ancheta a mai stabilit că, în lipsa unei justificări economice, în intervalul anilor 2012 – 2019, Plahotniuc ar fi organizat, prin intermediul companiilor nerezidente, al căror beneficiar efectiv era chiar el, exportul de metale feroase și neferoase către colectori specializați din Turcia, Austria, Olanda și Germania.

În baza unor contracte fictive, semnate între SA Metalferos și reprezentanții firmelor nerezidente, dirijate și controlate de Plahotniuc, metalele erau achiziționate la un preț redus, iar mai apoi, revândute beneficiarilor finali, la un preț majorat cu 27 la sută.

Spre exemplu: doar în perioada anilor 2015 – 2017, una dintre companiile nerezidente, controlate de Plahotniuc, ar fi primit în cont, de la companiile din alte state, circa 35 milioane de dolari americani, din care doar aproximativ 27 milioane de dolari au fost transferate în contul Metalferos, diferența de bani fiind virată pe conturile firmelor controlate de Plahotniuc, prin intermediul persoanelor interpuse.

Acum două săptămâni, în rezultatul acțiunilor de urmărire penală și măsurilor speciale de investigație au fost reținuți 16 membri ai organizației criminale.

Stoianoglo susține că toți cei 16 figuranți fusese preîntâmpinați despre ceea ce urma să se întâmple ca urmare a activizării acțiunilor procesuale în privința lor, inclusiv prin scurgerile în presă a datelor cu privire la perchezițiile ce urmau a fi efectuate, înainte ca instanța de judecată să autorizeze aceste acțiuni.

Mai mult, Stoianoglo spune că examinarea demersurilor procurorilor la efectuarea perchezițiilor a fost tărăgănată de magistrați timp de trei zile.

„Instanțele de fond și cea de apel nu au ținut cont nici de gravitatea infracțiunilor incriminate, nici de rezonanța socială a cazului, nici de circumstanțele care ar putea determina persoanele să împiedice urmărirea penală și posibilitatea eschivării lor de răspundere penală. La fel, nu s-a ținut cont nici de faptul că anterior, o parte dintre figuranți, deși au fost arestați, și-au continuat activitatea criminală. Ca urmare, magistrații au respins demersurile procurorilor de arestare preventivă a învinuiților, soluțiile judecătorilor fiind în contradicție cu propriile lor poziții anterioare”, a declarat procurorul general.

Acum, toți figuranții, învinuiți de escrocherie și spălare de bani, săvârșite în proporții deosebit de mari și în interesul unei organizații criminale, sunt cercetați în libertate.

Stoianoglo susține că există tentative de a influența ancheta procurorilor și face apel către judecători să își facă corect meseria.

„Ultimul lucru pe care mi-l doresc e o confruntare cu sistemul judecătoresc. În nici un caz nu atentez la independența judecătorilor. Dar în situația creată, îmi rezerv dreptul să intervin cu inițiativa unor schimbări cardinale în sistemul judecătoresc. Nu vreau ca acest lucru să fie perceput ca un șantaj, dar într-o societate democratică, justiția trebuie să slujească legii și societății, și nu – curatorilor din umbra grupurilor de interese. Sper foarte mult să fiu auzit și înțeles corect”, a mai declarat Alexandr Stoianoglo.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X