The Moscow Times: 6 cazuri celebre când ceaiul otrăvit a fost folosit drept “calmant” pentru criticii regimului Putin

Autor: , in Externe / 21 august, 2020, 11:35

Liderul opoziției ruse, Alexei Navalnîi, este internat în spital, în comă, după ce ar fi fost otrăvit cu o substanță care i-ar fi fost turnată în ceai, fiind singura băutură consumată de el în ziua respectivă.

Incidentul ar fi readus în prim plan și alte cazuri similare, activiști, jurnaliști și foști spioni fiind otrăviți în mod similar, transmite The Moscow Times.

Vedeți mai jos o listă cu șase ruși celebri care au avut aceeași soartă în ultimele decenii:

Sergei și Yulia Skripal, 2018

Fostul agent dublu Sergei Skripal și fiica sa, Yulia, au fost internați, după ce au fost găsiți inconștienți pe o bancă din orașul britanic Salisbury. Aceștia s-ar fi vindecat în cele din urmă și ar fi fugit în Noua Zeelandă, sub identități noi.

Marea Britanie a acuzat Rusia că i-a otrăvit pe cei doi cu agenți Novichok, o serie de neurotoxine produse ca arme chimice, însă autoritățile ruse au negat acest lucru.

Sergei era un fost ofițer de informații militare ruse care a acționat ca agent dublu pentru serviciile de informații din Marea Britanie în anii ’90 și începutul anilor 2000.

Pyotr Verzilov, 2018

Activistul Pyotr Verzilov a fost internat de urgență la un spital din Moscova, după ce și-a pierdut brusc auzul, vederea și mobilitatea. Ulterior, el a fost transportat cu un avion în Germania, unde medicii au ajuns la concluzia că prezenta semne clare ale unei otrăviri.

„Anchetatorii ruși nici măcar nu au încercat să-mi investigheze tentativa de asasinat în cei doi ani care au trecut”, a spus Verzilov.

Vladimir Kara-Murza Jr., 2015 și 2017

Activistul și jurnalistul Kara-Murza Jr. aproape că și-a pierdut viața din cauza insuficienței renale în primul incident din 2015. El a fost internat în spital, după ce prezenta semnele unei otrăviri și plasat în comă indusă medical.

Și de această dată, Rusia a negat.

Alexander Litvinenko, 2006

Fostul spion rus și critic al președintelui Vladimir Putin a petrecut șase ani în exil în Marea Britanie, când a fost otrăvit după ce consumase ceai care conținea izotopul Polonium-210.

O anchetă desfășurată de britanici a dezvăluit 10 ani mai târziu că Putin „a aprobat probabil” uciderea lui Litvinenko, însă Kremlinul a negat implicarea.

Anna Politkovskaya, 2004

Jurnalistul de investivație și criticul războiului brutal al Rusiei împotriva separatiștilor din Cecenia au început să se simtă rău și au leșinat, după ce au băut ceai în timpul unui zbor.

Politkovskaya a fost împușcată mortal în apartamentul său doi ani mai târziu. Autoritățile au refuzat și atunci implicarea și cinci bărbați au găsiți vinovați pentru crimă în 2014, scrie Protv.ro.

Yury Shchekochikhin, 2003

Shchekochikhin, un jurnalist de investigații, a început să prezinte simptome ale unei reacții alergice severe și a murit în mod misterios cu câteva zile înainte de a se întâlni cu anchetatorii FBI din Statele Unite.

Anchetatorii ruși au negat că ar fi fost implicați și au susținut că Shchekochikhin ar fi murit din cauza unei reacții alergice.

Colegii săi susțin că a fost otrăvit cu o toxină rară.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X