„Scuze pentru lacrimi”. Chicu, către diasporă: Cer iertare că sunteți departe de casă, pentru că țara, noi, nu v-am creat condiții (VIDEO)
În cadrul Zilelor Diasporei, marcate în perioada 21-23 august, premierul Ion Chicu a adresat scuze diasporei pentru că în perioada pandemică nu a putut reveni acasă, dar și pentru lipsa condițiilor de existență, motiv pentru care mulți au fost nevoiți să aleagă calea străinătății. Totodată, s-a plâns pe problemele provocate de secetă și diminuarea bugetului de stat.
„În calitate de prim-ministru, vreau și trebuie să încep acest discurs prin a vă cere iertare pentru faptul că sunteți departe de casă, pentru că a trebuie să vă despărțiți de cei dragi, pentru că țara, noi, nu v-am creat condiții pentru a activa în țara voastră, acasă, pentru că sunteți printre străini, pentru lacrimile copiilor și părinților voștri și pentru faptul că de multe ori doar această comunicare online, cu care noi, cei de acasă nu ne putem deprinde, rămâne unica posibilitate mulți ani la rând să vă întrețineți cu apropiații voștri”, a declarat Ion Chicu.
Chicu a adresat scuze diasporei și pentru că în perioada pandemică nu a putut reveni acasă, iar mulți au avut probleme în asistența consulară și au rămas blocați la aeroporturi.
„Exprim regretul și pentru că în perioada pandemică, dumneavoastră ați fost afectați cel mai mult, când ați vrut să reveniți de urgență acasă și nu a fost posibil, când ați avut nevoie de asistența consulară or când ați rămas blocați blocați la hotarele dintre țări și prin aeroporturi și pentru alte probleme și incomodități”, a adăugat premierul.
Nu în ultimul rând, Chicu s-a plâns diasporei pe secetă, pe diminuarea bugetului de stat.
Totuși, potrivit premierului, „o năpastă mult mai mare este politica moldovenească”, care nu se concentrează pe rezolvarea problemelor, dar „folosește scindarea oamenilor pentru a ajunge la putere”.
„În acest an, sarcina Guvernului este de a nu permite colapsul sistemului bugetar-financiar al țării și de asigura finanțarea plăților sociale și investiționale”, a mai spus Chicu.
Directorul Biroului de Cooperare al Elveției în Moldova, Caroline Tissot, a remarcat că Republica Moldova poate fi descrisă folosind cuvintele „diaspora” și „migrație”:
„Migranții din Moldova deja au contribuit considerabil la dezvoltarea țării lor, în comunități, la nivel local, da și național, au lansat afaceri aici, și-au ajutat familiile”, a precizat Caroline Tissot.
Zilele Diasporei 2020 se desfășoară în format online, în perioada 21-23 august.
Comentarii