„Un calvar care părea fără sfârșit. Medicii mi-au salvat viața și copilul”. Detalii despre femeia care a născut prematur din cauza complicațiilor COVID-19

Autor: , in Actualitate / COVID-19 / Social / 22 august, 2020, 13:09

COVID-19 i-a furat bucuria de a-și strânge în brațe bebelușul pe care l-a dus pe lume. Este povestea tragică prin care trece Natalia Chirilov, grav afectată de virusul SARS-CoV-2. După o perioadă chinuitoare de tratament, femeia de 38 de ani este acum în proces de reabilitare. Deși s-a născut prematur, băiețelul ei, Nichita, este perfect sănătos și se află în grija medicilor de la Centrul Mamei și Copilului din Chișinău. Mama este nerăbdătoare să-l cunoască, dar și să-i vadă și pe ceilalți doi fii, de 10 și 13 ani, care o așteaptă acasă.

UPDATE: O angajată a Poliției Criuleni, răpusă de COVID-19: Era însărcinată, iar medicii au reușit să salveze bebelușul. A lăsat 3 copii orfani

Un calvar care părea fără sfârșit. Astfel descrie ultimele cinci săptămâni din viața sa Natalia Chirilov. Ea s-a infectat cu COVID-19 în primele zile de concediu de maternitate.

„La început, nu credeam că acest virus poate fi atât de nemilos. Pe 22 iulie am fost internată la Maternitatea nr. 2 din Capitală, iar după două zile am fost adusă la Spitalul Clinic Republican Timofei Moșneaga”, povestește Natalia.

Cele 23 de zile de spitalizare au fost o adevărată luptă pentru fiecare gură de oxigen. De patru ori a fost conectată la aparatele de respirație asistată. Prima oară s-a întâmplat în timpul operației de cezariană. Medicii au făcut aproape imposibilul pentru a-i salva băiețelul, care s-a născut prematur, la 31 de săptămâni.

„Pacienta a ajuns la noi în stare extrem de gravă și a fost nevoie să întreprindem acțiuni pentru stabilizarea stării ei, pentru ca operația de cezariană să poată avea loc în condiții de siguranță, iar bebelușul să supraviețuiască. După intervenție, starea ei s-a agravat vădit, a avut o hemoragie ușoară. Evoluția bolii s-a complicat cu pneumotorax spontan, cu pneumomediastinum, care a declanșat tahicardia. Am fost obligați de situație să punctăm mediastinul, să punctăm plămânii, de nenumărate ori. Am făcut tot posibilul pentru a o salva”, afirmă șeful clinici ATI, Victor Cojocaru.

Natalia spune că a văzut moartea cu ochii și că în boxa de spital și-a învins toate fricile pentru a-și putea strânge din nou copii la piept. A fost o luptă grea, dar medicii i-au fost aliați în tot acest timp.

„Medicii sunt îngerii mei păzitori. Toată echipa m-a ajutat și m-a susținut. Mi-a fost foarte frică, dar am avut încredere în specialiștii de aici”, menționează femeia.

La ora actuală, micuțul Nichita este monitorizat de lucrătorii medicali de la Centrul Mamei și Copilului. El cântărește 2 kilograme și 450 de grame și în scurt timp urmează să fie externat. Mama sa va mai avea nevoie însă de o perioadă de îngrijiri medicale.

„E groaznic să nu poți inspira și să nu te mai saturi de aer. Nu credeam că o să ies vreodată din această secție. Pentru mine, COVID-19 este o urgie, o boală groaznică”, precizează Natalia Chirilov.

În Republica Moldova, bilanțul persoanelor infectate cu noul coronavirus a ajuns la 32.484 de cazuri. Din numărul total, 22.673 persoane au fost tratate de COVID-19, iar 929 au decedat.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X