A 15-a zi de proteste în Belarus. În Piața Independenței din Minsk ar fi circa 100 mii de persoane (VIDEO)

Autor: , in Actualitate / Externe / 23 august, 2020, 15:32

Belarușii au ieșit din nou în stradă, astăzi fiind a 15-a zi de manifestații. Presa neafiliată din Belarus scrie că pe străzile capitalei ar fi circa 100 de mii de oameni.

Tut.by scrie că, în Piața Independenței din Minsk și pe străzile adiacente în jur de 100 de mii de oameni cer demisia lui Alexandr Lukașenko.

În ultimele două săptămâni, zeci de mii de demonstranţi au ieşit pe străzile din Minsk şi din alte oraşe din Belarus pentru a protesta contra realegerii controversate a lui Lukaşenko (65 de ani) în funcţia de preşedinte la scrutinul prezidenţial din 9 august.

Unii muncitori din mai multe fabrici din Belarus s-au alăturat protestelor, iar săptămâna trecută până și jurnaliștii televiziunii naționale au lăsat studiourile pustii, în semn de protest.

Lukaşenko a negat că ar fi fost comisă vreo fraudă în alegerile din 9 august.

Lituania i-a oferit azil candidatei opoziţiei belaruse Svetlana Tihanovskaia, care a părăsit Belarusul după alegerile prezidenţiale din 9 august. Fără a da nume, liderul de la Minsk a menţionat că organizatorii protestelor din Belarus „stau peste hotare în ţări vecine” şi se bucură de sprijin politic din partea liderilor statelor respective.

Opoziţia belarusă, care este convinsă că votul a fost fraudat, a anunţat o grevă generală în semn de protest, în timp ce liderul de la Minsk invocă rezultatele oficiale ale scrutinului, ce îi acordă peste 80% din sufragii, iar Svetlanei Tihanovskaia doar 10%. Poliţia belarusă a intervenit brutal împotriva protestatarilor, reţinând mii dintre aceştia, dintre care mulţi au declarat că au fost torturaţi în detenţie.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X