Maia Sandu, de Ziua comemorării victimelor tuturor regimurilor totalitare: Timpurile în care am fost constrânși să ne solidarizăm cu călăii și să uităm victimele trebuie să dispară

Autor: , in Politic / Populare / 23 august, 2020, 10:32

De Ziua comemorării victimelor tuturor regimurilor totalitare și autoritare, lidera Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Maia Sandu, a venit cu un mesaj în care amintește că decizie de a declara ziua de 23 august drept Ziua comemorării victimelor tuturor regimurilor totalitare și autoritare a fost aprobată anul trecut de către guvernul pe care l-a condus.

Sandu susține că prin această măsură a dorit să fie puse „bazele reconcilierii naționale, întemeiate pe spiritul de toleranţă şi respect reciproc, și să fie adus un omagiu tuturor concetăţenilor noştri care au căzut victime nevinovate ale regimurilor ce promovau dispreţul faţă de viaţa umană, faţă de libertăţile individuale şi drepturile omului”.

„Regimurile fasciste şi comuniste, nazismul şi stalinismul n-au ţinut cont de limba, religia şi cultura nimănui, iar victime ale acestor ideologii criminale au căzut sute de mii de români, evrei, ruşi, ucraineni, găgăuzi, bulgari, romi şi mulți alți oameni buni ai acestui pământ. Nimic nu justifică atentatul la viaţa umană. Zeci de ani am fost constrânși să ne solidarizăm cu călăii şi să uităm victimele, ceea ce ne-a învrăjbit şi a divizat societatea noastră. Aceste timpuri trebuie să dispară”, spune Maia Sandu.

Ea a făcut apel către cetățeni să fie toleranți, să își iubească aproapele și să lupte pentru binele tuturor.

Citește și: (FOTO) Cu flori și mult zâmbet: Ce făcea Igor Dodon, în timp ce Guvernul comemora victimele tuturor regimurilor totalitare

„Să nu mai lăsăm pe nimeni și niciodată să ne învrăjbească și să ne facă dușmani în propria țară. Viața fiecărui om este foarte prețioasă și valorează la fel, indiferent de poziția socială, limba vorbită sau etnie. E vremea să ne unească respectul, iubirea aproapelui, dreptatea. E vremea să devenim cu toții mai buni și să luptăm nu unul împotriva altuia, ci împreună pentru binele tuturor. E vremea să avem o țară în care toți cetățenii trăiesc în pace și în bunăstare”, se mai arată în mesajul liderei PAS, Maia Sandu.

Amintim că Guvernul Sandu a declarat în vara anului trecut ziua de 23 august zi de doliu, cu arborarea în bernă a drapelului de stat. În 2019, Guvernul și autoritățile publice au păstrat un moment de reculegere în memoria tuturor victimelor, pe când șeful statului Igor Dodon a mers la Comrat, unde împreună cu bașcanul Autonomiei Găgăuze, Irina Vlah, și deputați socialiști, a participat la ceremonia solemnă de depunere a florilor la Complexul memorial cu ocazia „aniversării a 75-a de la eliberarea orașului de sub ocupația fascistă, marcată în ziua de 23 august”.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X