Mesajul lui Andrei Năstase de Ziua comemorării victimelor tuturor regimurilor totalitare

Autor: , in Politic / 23 august, 2020, 15:14

De Ziua comemorării victimelor tuturor regimurilor totalitare și autoritare, liderul Platformei DA, Andrei Năstase, a venit cu un mesaj în care susține că 23 august este o zi în care ar trebui să zăbovim cu gândul mult mai mult asupra traumelor la care popoarele au fost supuse în vederea eliminării demnității individuale și distrugerea tuturor celor care încercau să li se opună.

„Așa cum spuneam și anul trecut, tot de 23 august, de Ziua Comemorării Victimelor Tuturor Regimurilor Totalitare și Autoritare, cu responsabilitatea viceprim-ministrului, ministrului de interne al Republicii Moldova că nazismul și stalinismul deopotrivă au distrus vieți, familii, destine și au lăsat în sufletele supraviețuitorilor traume pe care timpul nu le va putea vreodată vindeca. Introducând în agenda publică această zi a comemorării, punem în practică avertismentul cunoscutei filosoafe germane Hannah Arendt – autoarea volumului de referință “Originile totalitarismului” – care spunea că “Nu ne mai putem permite să dăm la o parte răul şi să-l privim efectiv doar ca pe o greutate moartă pe care timpul o va îngropa de la sine în uitare”, se arată în mesajul lui Andrei Năstase.

Citește și: Maia Sandu, de Ziua comemorării victimelor tuturor regimurilor totalitare: Timpurile în care am fost constrânși să ne solidarizăm cu călăii și să uităm victimele trebuie să dispară

„Pentru că acest rău pe care l-au semănat totalitarismul și autoritarismul pe aceste meleaguri a prins rădăcini. Ne confruntăm astăzi cu tentația gravă de a uita de sângele victimelor fascismului și comunismului, cu încercări de rescriere a istoriei, cu omiterea voită a componentelor criminale ale regimurilor care ne-au supus bunicii și părinții la niște umilințe cutremurătoare. Nu există loc pentru comparații doctrinare când vorbim de sisteme totalitare! Orice tiranie care îl lipsește pe om de demnitate este criminală, indiferent ce etichetă poartă. Orice formă de orânduire politică care urmărește puterea absolută, controlul absolut asupra vieții oamenilor, este a priori ilegitimă și imorală! Din păcate, există și astăzi politicieni care nu au înțeles aceste lucruri și pângăresc trecutul dureros al concetățenilor noștri pentru a obține dividende politice”, mai spune liderul Platformei DA.

Năstase opinează că, dacă vor fi alese „demnitatea, adevărul și libertatea nici un alt regim totalitar sau autoritar nu va mai putea să-și găsească loc în Republica Moldova, iar democrația va putea fi instaurată definitiv, prin deciziile noastre comune, pentru restul istoriei care va urma generației noastre”.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X