Rusia îl anchetează pe Ilan Șor în schema Laundromatului

Autor: , in Politic / 26 august, 2020, 17:29

Ministerul Afacerilor Interne din Rusia a decis să verifice dacă liderul Partidului Șor, Ilan Șor, a fost implicat în schema de spălare de bani din Rusia prin intermediul justiției moldovenești, numită și laundromat.

Departamentul de Investigații al MAI din Rusia a adus acuzații în versiunea finală în adresa mai multor inculpați în schema de spălare de bani din Rusia prin intermediul justiției moldovenești, statul fiind furat de circa 40,2 miliarde de ruble rusești.

Conform RBC, printre inculpați și martori se află și liderul Partidului Șor, Ilan Șor. Presa rusă îl cataloghează pe acesta drept un apropiat al oligarhului Vladimir Plahotniuc.

În total, anchetatorii ruși verifică peste 30 de cetățeni ai Rusiei, Republicii Moldova și Letoniei, cu excepția celor care au fost deja arestați sau incluși în lista celor vizați. Printre anchetați se numără și primarul de bălți Renato Usatîi, dar și Veaceslav Platon, împreună cu sora sa, Elena Platon.

Conform unui studiu realizat de Comunitatea „Watchdog.MD” și Transparency International Moldova, cu tema „Laundromatul Rusesc și rolul autorităților din Moldova”, în schemă a fost implicată cel puțin o bancă din RM și 19 bănci din Rusia.

În lanțul spălărilor de bani au fost implicate mai multe persoane din anturajul oligarhului Vladimir Plahotniuc, spun realizatorii studiului.

„În intervalul 2010-2014, intrările totale bănești în RM, cu caracter suspect, provenite din spațiu CSI, au constituit 71 de miliarde de dolari. BNM a confirmat că cea mai mare parte din acești bani își au originea în Federația Rusă”, spun experții Watchdog.MD.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X