Ucraina, pregătită să-i primească pe belaruşii care fug de represiune, după ce Kievul îşi suspendă relaţiile cu Minskul

Autor: , in Externe / 28 august, 2020, 17:59

Ucraina s-a declarat vineri pregătită să primească belaruşi care fug de represiunea din ţara lor, cu care Kievul şi-a suspendat contactele pe fondul crizei politice cauzate de realegerea contestată a preşedintelui Aleksandr Lukaşenko, relatează AFP, citat de news.ro.

„Cetăţenii belaruşi care vor încerca să intre în Ucraina, încercând să fugă de criză, vor beneficia de un regim preferenţial”, a anunţat în faţa presei şeful diplomaţiei ucrainene Dmitro Kuleba.

Grănicerii „le vor examina cererile şi le vor elibera autorizaţii de intrare”, a adăugat el.

Unii belaruşi, mai ales cei care muncesc în sectoarele Internetului şi tehnologiilor, au venit deja în Ucraina în ultimele săptămâni, de teama represiunii contestării lui Lukaşenko.

Această măsură a fost anunţată la câteva ore după închiderea frontierei ucrainene celei mai mari părţi a străinilor pe o perioadă de 30 de zile, în urma unei noi intensificări a epidemiei covid-19 în anumite zone din lume.

Dmitro Kuleba a anunţat totodată „îngheţarea” contactelor cu Minskul, unde Lukaşenko se confruntă cu o mişcare de protest fără precedent care-i cere să plece de la putere, ceea ce acesta refuză să facă.

„Toate contactele au fost puse în pauză până la stabilizarea situaţiei în Belarus”, a subliniat ministrul, îndemnând totodată la organizarea unor „noi alegeri cinstite şi transparente”.

Ucrainenii urmăresc îndeaproape protestele din Belarus, care le amintesc de ridicarea proeuropeană din Piaţa Maidan, la Kiev, reprimată în sânge, care a condus în 2014 la căderea fostului preşedinte ucrainean Viktor Ianukovici şi la fuga sa în Rusia.

Sute de ucraineni au participat în ultimele săptămâni la manifestaţii de solidaritate cu opoziţia belarusă.

Un steag uriaş alb-roşu, simbolul contestării, a fost agăţat pe faţada mai multor primării, inclusiv a Kievului.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X