(VIDEO) Buletine de vot cu ștampila aplicată în dreptul Blocului ACUM la alegerile locale, găsite la o gunoiște din Ștefan Vodă. Reacția CEC

Autor: , in Actualitate / Justiție / Politic / 29 august, 2020, 14:01

Un grup de consilieri locali și raionali din raionul Ștefan Vodă au găsit sute de buletine de vot de la alegerile locale generale din 2019 la o groapă de gunoi. În cadrul unei înregistrări video, aceștia arată că, în mare parte, aceste buletine de vot au ștampila „votat” în dreptul Blocului ACUM, format din PAS și Platforma DA.

Buletinele de vot depistate sunt parțial arse.

Consilierii din Ștefan Vodă susțin că descoperirea reprezintă o dovadă a fraudării scrutinului local.

Reacția Comisiei Electorale Centrale

Potrivit CEC, după alegeri buletinele de vot se remit instanței de judecată locale și se păstrează timp de 6 luni de la data confirmării legalităţii scrutinului. După expirarea termenului, buletinele cu voturile remise instanţei de judecată se nimicesc.

„În conformitate cu prevederile legislației electorale, cu referire la păstrarea documentelor electorale, buletinele cu voturile valabil exprimate, buletinele nevalabile şi buletinele anulate şi certificatele pentru drept de vot de la alegerile parlamentare, locale generale, alegerile noi şi referendumuri se remit instanţei de judecată în a cărei rază teritorială se află consiliul electoral de circumscripţie şi se păstrează 6 luni de la data confirmării legalităţii alegerilor.

După expirarea acestui termen, buletinele cu voturile valabil exprimate, buletinele nevalabile şi buletinele anulate, precum şi certificatele pentru drept de vot de la alegerile parlamentare, locale generale, alegerile noi şi referendumuri remise instanţei de judecată se nimicesc”, se arată într-un comunicat al Comisiei Electorale Centrale.

Instituția susține că a făcut recent un demers în adresa instanțelor de judecată, prin care a reamintit despre dispozițiile Codului electoral în acest sens.

„Astfel, declarațiile precum că buletinele de vot trebuiau transmise spre păstrare Comisiei Electorale Centrale pentru o perioadă de 3 ani, sunt eronate și contravin normelor legale. Subsecvent, atenționăm că un buletin de vot utilizat la un scrutin, nu poate fi folosit la alte alegeri.

În lumina celor expuse, Comisia își rezervă dreptul de a sesiza Consiliul Suprem al Magistraturii pentru a investiga situația creată și a aprecia modul în care au fost realizate atribuțiile ce-i revin Judecătoriei Ștefan Vodă privind executarea prevederilor Codului electoral, în parte de ce ține de nimicirea documentelor electorale”, se mai arată în comunicatul CEC.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X