De Ziua Limbii Române, Dodon și Greceanîi au transmis mesaje online, iar de Chicu nu se știe nimic: Diversitatea culturală și lingvistică, cartea de vizită a R. Moldova
La data de 31 august, în Republica Moldova, dar și în România, se sărbătorește Ziua Limbii Române. Atât președintele Igor Dodon, cât și premierul Ion Chicu, dar și președinta Parlamentului, Zinaida Greceanîi, nu au participat la manifestațiile organizate cu această ocazie.
Între timp, Dodon și Greceanîi au transmis mesaje online, iar Chicu nu a apărut cu nicio declarație, iar ultima postare pe Facebook a acestuia este din data de 14 august.
Șeful statului, Igor Dodon, se află în vacanță pe muntele Athos, iar premierul Ion Chicu nu a mai apărut în spațiul public, după ce unul dintre copiii lui ar fi jucat nunta vineri seara la o vinărie din raionul Ialoveni.
Duminică, 30 august, Cotidianul.md a solicitat o reacție de la Boris Harea, consilierul premierului Ion Chicu, însă până în momentului publicării acestei știri nu am primit niciun răspuns. Astfel, a trecut mai mult de o zi de când nu am primit nicio reacție.
„Stimați concetățeni, vă felicit cu prilejul frumoasei sărbători naționale – Limba Noastră! Fie ca limba mamei, limba natală, limba poporului nostru să fie cultivată, prețuită și studiată cu dragoste și pietate. Și să o cunoască bine fiecare locuitor al țării”, a scris Dodon pe pagina sa de Facebook.
Șeful statului spune că „amintește ceea ce a mai spus și în alți ani”:
„Să ne mândrim că noi vorbim una dintre cele mai frumoase limbi din lume. Fie că îi spunem moldovenească (așa cum preferă majoritatea moldovenilor), fie că îi spunem română (așa cum preferă mulți alți concetățeni) – e aceeași limbă și e a noastră. Nu trebuie să ne dezbine limba care, de fapt, ne unește. Contează mai mult esența și magia acestei limbi: contează cum o rostim, cum gândim în limba noastră, cum ne facem plăcută vorbirea, cum reușim să dialogăm prin ea și să ne construim un viitor mai bun cu ajutorul ei”, a adăugat Dodon.
În opinia lui Dodon, rostul limbii pe care o vorbim este să ne înțelegem cu alți oameni, să ne înțelegem unii cu alții, să creăm un spațiu comun de gândire, opinii, speranțe și realizări.
„Haideți să marcăm Ziua Națională a Limbii Noastre inclusiv prin această calitate a limbajului, să profităm de înțelepciunea și de puterea dialogului corect, echilibrat, productiv. În așa fel, vom slăvi nu doar limba natală, ci și caracterul cumpătat și senin al poporului nostru”,a conchis Dodon.
Cu un mesaj pe Facebook a venit și Zinaida Greceanîi.
„În numele Parlamentului Republicii Moldova și al meu personal, Vă felicit cu ocazia Sărbătorii Naționale ”Limba Noastră”. Este o sărbătoare care oferă fiecărui cetățean prilejul de a cinsti, în mod solemn, limba maternă ca parte importantă a identității și culturii sale”, se arată în mesajul președintei Parlamentului.
Greceanîi susține că „Republica Moldova pe bună dreptate se poate mândri de o diversitate frumoasă a limbilor.
„La noi, toți cetățenii, indiferent de apartenența etnică, se pot bucura de dreptul sacru de a vorbi, citi și gândi în propria lor limbă. Respectul față de acest drept este un angajament al conducerii Republicii Moldova, pentru că așa este civilizat și uman. Diversitatea culturală și lingvistică este cartea de vizită a Republicii Moldova. De aceea ”Limba Noastră” este și sărbătoarea păcii, solidarității și demnității tuturor cetățenilor Republicii Moldova”,a adăugat Greceanîi.
În acest an, se împlinesc 31 de ani de la ziua în care pe teritoriul fostei RSSM, Sovietul Suprem al fostei republici sovietice a votat instituirea limbii române ca limbă de stat și revenirea la grafia latină.
Potrivit datelor, limba română este vorbită în toată lumea de 28 de milioane de persoane, dintre care circa 24 de milioane o au ca limbă maternă.
În Republica Moldova, ca limbă oficială, fiind limba maternă pentru 2,5 milioane de locuitori.
Comentarii