Nemerenco: Cei care nu au curajul să numească limba română, nu vă mai ascundeți după deget, că vă râd și puii de vrabie. Română e limba care-o vorbim

Autor: , in Actualitate / Politic / Social / 31 august, 2020, 17:34

Fosta ministră a Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Ala Nemerenco, a adresat un mesaj de felicitare cu ocazia Zilei Limbii Române, menționând că cel mai bun omagiu adus este să o vorbim corect și frumos, dar și să muncim zi de zi la acest subiect. Totodată, le sugerează celor care evită să spună că vorbesc limba română să nu se mai ascundă după deget.

Într-un mesaj pe pagina sa de Facebook, Ala Nemerenco, susține că limba vorbită pe la noi e încă în rol de Cenușăreasă și nu de Crăiasă.

„Cel mai bun omagiu adus Limbii Române zilnic și nu doar de ziua ei, este s-o vorbim corect și frumos, și să muncim zi de zi la aceasta. Trebuie să recunoaștem că limba vorbită pe la noi e încă în rol de Cenușăreasă și nu de Crăiasă, deși e la ea acasă (…) Iar politica statului care o tot ține înainte cu limba “de stat” este pur și simplu dezastruoasă pentru Limba noastră cea Română. Depunerile de flori la monumente zeci de ani în această zi sunt un gest frumos, dar nu au făcut și nu fac limba noastră nici mai bogată, și nici mai vorbită”, a scris fosta șefă de la Sănătate.

„Să ne trăiești peste veacuri, draga și frumoasa noastră Limbă Română!”, a adăugat Nemerenco.

În acest context, Ala Nemerenco a venit și cu un îndemn:

„Pentru toți cei care nu au curajul să numească limba română, și se-nvârt (le pare lor că tare diplomatic) în jurul fuiorului cu tot ce vrei – “a noastră”, “maternă”, “natală”, “oficială”, “de stat” – faceți un salt și numiți-o cu numele ei. Dacă e într-adevăr limba voastră, natală, maternă, păi e exact cum și cu mama – cum să vă fie rușine cu ea? Mai ales că e atât de frumoasă! Nu vă mai ascundeți după deget, că vă râd și puii de vrabie – română e limba care-o vorbim!”, a conchis Ala Nemerenco.

Vezi și: De Ziua Limbii Române, Dodon și Greceanîi au transmis mesaje online, iar de Chicu nu se știe nimic: Diversitatea culturală și lingvistică, cartea de vizită a R. Moldova

În acest an, se împlinesc 31 de ani de la ziua în care pe teritoriul fostei RSSM, Sovietul Suprem al fostei republici sovietice a votat instituirea limbii române ca limbă de stat și revenirea la grafia latină.

Potrivit datelor, limba română este vorbită în toată lumea de 28 de milioane de persoane, dintre care circa 24 de milioane o au ca limbă maternă.

În Republica Moldova, ca limbă oficială, fiind limba maternă pentru 2,5 milioane de locuitori.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X