Alexandru Damian // Cât va conta suportul liderilor europeni pentru Maia Sandu în alegerile prezidențiale

Autor: , in Actualitate / Editorial / Prezidențiale 2020 / 1 septembrie, 2020, 15:19

Donald Tusk este primul lider european care își exprimă suportul pentru Maia Sandu în alegerile din Noiembrie. Și este probabil și cel mai influent, fiind președintele celei mai  importante familii politice europene, una care include aproape toate partidele pro-europene de opoziție de la Chișinău, inclusiv PPDA-ul lui Andrei Năstase. Mesajul lui Tusk vine pe fondul unor neînțelegeri vizibile între partidele de opoziție de la Chișinău, care riscă să rupă frontul pro-european, și va fi urmat probabil și de alți lideri importanți de la Bruxelles. În urma alegerilor din toamnă, Chișinăul are posibilitatea de a-și reasuma parcursul pro-european cu o figură credibilă în fruntea statului.

Donald Tusk, președintele celui mai influent partid european, Partidul Popular, și-a anunțat suportul pentru Maia Sandu pentru alegerile prezidențiale din 1 Noiembrie.  Declarația acestuia, una politică, vine pe fondul instabilității politice de la Chișinău. Iar opțiunea sa cântărește cu atât mai greu cu cât principalele partide moldovenești de opoziție sunt afiliate familiei popularilor europeni, chiar dacă Tusk este cunoscut pentru declarații care depășesc uzanțele diplomatice.

Mesajul polonezului Donald Tusk, rostit într-o limbă română cursivă, poate chiar mai bine închegată decât a unora dintre politicienii de la Chișinău sau București, a venit chiar de Ziua Limbii Române. O zi ignorată cu desăvârșire de Igor Dodon sau Ion Chicu, prim ministrul unui guvern ce are nevoie ca de aer de banii europeni, nu și de reforme sau bună guvernare. Tusk rămâne însă unul dintre liderii politici europeni cei mai atașați de țările estice.

Opțiunea lui Donald Tusk vine pe fondul unei scindări a opoziției pro-europene de la Chișinău și eșecului negocierilor de a susține un candidat comun. Desigur, fiind vorba de alegeri în două tururi, partidele pro-europene se pot replia în turul doi, fiind improbabil ca Igor Dodon să câștige din primul tur, mai ales după intrarea lui Renato Usatîi în cursă. Avem însă o opoziție pro-europeană sau măcar în teorie pro-europeană, din ce în ce mai divizată.

Andrei Năstase, liderul PPDA, și-a anunțat deja intrarea în cursă prezidențială. Așa zisele partituri unioniste vor merge și ele cu propriul candidat, dacă nu cu proprii candidați, urmând a rupe și ele un procent de 3-5-7% din voturi în primul tur. PLDM-ul lui Vlad Filat și-a înaintat deja un candidat la prezidențiale, după ce a încercat să se alipească la duo-ul PAS-PPDA, iar Pro Moldova, controlat de oligarhul Plahotniuc, va interpreta partitura interesului de moment.

Se vor putea replia toate aceste partide în spatele Maiei Sandu pentru turul 2? Cel mai probabil aici este cheia mesajului lui Donald Tusk, iar discuțiile vor include desigur și PPDA-ul lui Năstase. Este puțin probabil să asistăm din nou la o retragere a acestuia în favoarea Maiei Sandu, dar este nevoie de susținerea sa pentru Maia Sandu în turul doi. Așa cum este nevoie și de procentul partidelor unioniste și al democrat liberalilor. Este foarte probabil să asistăm din nou la un tur doi între Maia Sandu și Igor Dodon, iar electoratul socialist este mult mai puțin divizat și chiar mai puțin pretențios privind respectarea pomisiunilor electorale.

Mesajul lui Donald Tusk va fi urmat probabil și de alte mesaje ale liderilor partidelor pro-europene sau europarlamentari influenți, mai ales în contextul instabilităților din vecinătatea estică a UE.  Situația actuală din Belarus, dar și alegerile ce urmează la Chișinău și Tbilisi, vor influența probabil prioritățile Uniunii vizavi de Parteneriatul Estic și țările din această regiune. Chișinăul a deraiat puternic de la parcursul pro-european, Comisia Europeană sancționând nu doar lipsă de reforme, dar și instabilitatea politică. În urma alegerilor din toamnă, Chișinăul are posibilitatea de a-și reasuma parcursul pro-european cu o figură credibilă în fruntea statului.

Este de așteptat ca Dacian Cioloș, președintele Renew Europe, al treilea grup ca influență din Parlamentul European, să transmită probabil un mesaj de susținere tot pentru Maia Sandu, mai ales că partidul său deține și raportorul pe Republica Moldova din partea Parlamentului European, pe Dragoș Tudorache.

De urmărit va fi și poziționarea partidelor românești. Partidul Național Liberal are relații foarte bune cu ambele partide de opoziție de la Chișinău, PAS și PPDA, deși legăturile dintre Andrei Năstase și anumiți lideri regionali ai liberalilor români par mai solide. Este puțin probabil un mesaj tranșant al acestora pentru unul dintre candidați, dacă vor merge amândoi în alegeri, însă influența popularilor europeni poate conta semnificativ și aici. Celălalt partid relevant de la București, USR Plus, este evident mai apropiat de PAS-ului Maiei Sandu și va merge pe mâna acesteia.

Maia Sandu are cele mai multe șanse sa-l învingă pe Igor Dodon dintre candidații pro-europeni. Are însă nevoie de toate voturile de pe acest eșicher, dublate de o mobilizare foarte bună în țară, cât și în diasporă. Aici pot interveni două probleme: influența pandemiei COVID-19 asupra mersului la vot, respectiv cum vor fi organizate alegerile în străinătate de către guvernul Chicu, unul care și-a demonstrat loialitatea pentru Igor Dodon de prea multe ori.

Ceea ce vor încerca liderii europeni va fi să țină unit frontul pro-european în jurul Maiei Sandu. Pare o decizie pragmatică, fiind figura publică din Moldova cu cea mai bună imagine la Bruxelles, dar și cu cele mai multe șanse în alegerile din Noiembrie. Rămâne însă de urmărit dacă orgoliile și interesele de la Chișinău vor putea fi ținute în frâu de aceștia sau iarna lui 2020 îl va prinde tot pe Igor Dodon președinte.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X