COVID-19. La 1 septembrie, 11 școli sunt în carantină, iar 994 de grădinițe încă nu s-au redeschis (VIDEO)

Autor: , in COVID-19 / Social / 1 septembrie, 2020, 16:12

Ministrul Educației, Culturii și Cercetării, Igor Șarov, a prezentat astăzi, 1 septembrie, în cadrul unui briefing de presă, datele privind modul de desfășurare a procesului educațional, în instituţiile de învățământ din țară, în contextual pandemiei virusului COVID-19.

Conform datelor prezentate de organele locale de specialitate în domeniul învățământului, din 1.252 instituții de învățământ general publice și private în 1.233 de instituții procesul educațional se desfășoară fizic cu aplicarea diverselor forme de organizare a studiilor.

19 instituții de învățământ vor activa de la distanță, dintre care 11 instituții sunt în carantină, iar 8 dintre ele nu și-au reluat activitatea din varii motive.

„Astăzi ne reunim și acceptăm fără îndoială ideea că procesul educațional trebuie să continue. Împreună trebuie să ne conjugăm eforturile pentru a aduce întreaga societate în jurul școlii pentru a depăși provocările cu care ne confruntăm în contextul pandemiei virusului COVID-19”, a declarat Șarov.

Modelul 1: prezența la școală 100% este implementat de 800 instituții de învățământ; Modelul 2: învățarea pe schimburi – 105 instituții; Modelul 3: învățarea combinată (zile de prezență și zile la distanță) –3 instituții; Modelul 4: hibrid, învățarea pe grupe: 50% copii în clasă, 50% copii de la distanță, – 6 instituții; Modelul 5: alternantă, pe săptămâni – 5 instituții; Modelul 6: exclusiv online – a fost ales de 19 instituții acesta este un model temporar în legătură cu situația de carantină în localitate sau în instituție; Modelul 7: mixt (combinarea la nivelul treptelor de învățământ a modelelor 1-6) – 314 instituții.

În condițiile modelelor alese, 3.891 de cadre didactice din 28.000 ceea ce constituie 7,19% din numărul total de cadre didactice vor activa cu peste 1,5 normă didactică.

Totodată, din 1.398 de instituții de educație timpurie publice raportate la moment, pentru 404 grădinițe fondatorii au luat decizia de a le redeschide, 994 dintre instituțiile de educație timpurie urmează să obțină decizia de redeschidere.

„În prezent, în aceste instituții se menține comunicarea cu familiile și copiii de la distanță. Menționăm că informația este una dinamică și se schimbă în permanență”, a precizat ministrul Educației.

Din numărul total de 91 instituții de învățământ profesional tehnic pentru Modelul 1: prezența fizică 100% în instituția de învățământ au optat – 27 instituții; Modelul 2: învățarea în 2 schimburi – 14 instituții; Modelul 3: învățarea alternantă – 4 instituții; Modelul 4: Hibrid – 7 instituții; Modelul 5: învățarea la distanță – online – 32 de instituții din mun. Chișinău (pe parcursul primelor 2 săptămâni); Modelul 6: învățarea mixtă – 39 instituții.

De asemenea, cele 24 de instituții de învățământ superior publice și private din țară, pe parcursul a cel puțin două săptămâni vor desfășura procesul de studii în regim online. Ulterior, în funcție de evoluția situației epidemiologice, universitățile vor desfășura studiile într-o formă combinată (în sălile de curs și online) prin folosirea în acest scop a platformelor educaționale accesibile.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X