„Dodon, Diacov și Filip au pus mâna pe politica externă. Numirea a 3 ambasadori – ilegală”. Reniță va contesta decizia Comisiei care a votat candidaturile

Autor: , in Actualitate / Politic / 2 septembrie, 2020, 16:34

Comisia politică externă și integrare europeană a avizat, în ședința de astăzi, 3 candidaturi agreate în calitate de ambasadori ai Republicii Moldova. Este vorba de Eugen Revenco, Andrei Galbur și Andrei Popov.

Eugen Revenco va fi Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Moldova în Republica Franceză, Andrei Galbur – Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Moldova în Regatul Suediei și Andrei Popov – Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Moldova în Republica Austria.

În luna iulie, Popov a fost numit în funcția de ambasador cu misiuni speciale. De menționat că Andrei Popov este președintele Institutului pentru Inițiative Strategice. De asemenea, acesta a deținut funcția de deputat și de viceministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene.

Potrivit art.10 al Legii cu privire la serviciul diplomatic, Ambasadorii extraordinari şi plenipotenţiari, reprezentanţii permanenţi, trimişii şi însărcinaţii cu afaceri en titre (permanenţi) – şefi ai misiunilor diplomatice – sunt numiţi şi rechemaţi din funcţie de către Preşedintele Republicii Moldova, la propunerea Guvernului. Propunerile referitoare la numirea în aceste funcţii sunt înaintate Guvernului de către ministrul afacerilor externe şi integrării europene, cu consultarea Comisiei politică externă şi integrare europeană a Parlamentului.

Pe de altă parte, deputatul Iurie Reniță a anunțat că va contesta decizia Comisiei politică externă și integrare europeană prin care au fost aprobate cele candidaturi.

Reniță susține că pentru ședința din 2 septembrie a Comisiei politică externă și integrare europeană pe ordinea de zi erau incluse trei subiecte, dintre care două țineau de acorduri cu UE, iar alt subiect era despre colaborarea militară dintre Republica Moldova și Ucraina.

„S-a făcut într-un mod laș și într-un mod tradițional acestei guvernări. Din debutul ședinței i-am cerut președintelui comisiei să-mi zică dacă sunt și alte subiecte ce urmează examinate. Deoarece am aflat că, așa cum se procedează tradițional, este pusă la cale trecerea prin formă ilegală a candidaturilor celor trei ambasadori. S-a intrat pe ușa din spate, iar subiectul nu a fost inclus în agendă ca să să nu fie prezenți la ședință deputații și mass-media”, a declarat Reniță.

Potrivit deputatului, ședința Comisiei s-a desfășurat online, iar motivul pentru care membrii nu s-au convocat în sala de ședințe ar fi fost riscurile pe timp de pandemie.

„Am avertizat și colegii că orice decizie adoptată este ilegală deoarece nu este niciun document juridic care reglementează votul online, electronic. Putem examina, dar nu putem accepta formula votului electronic. Paradoxul a fost că propunerea mea, însă, a fost ignorată. Al doilea paradox a fost că s-a motivat că e din cauza pandemiei. E o poveste și sperietoare prea veche. Cei trei candidați au fost prezenția la Parlament, unde, în mod normal trebuia să fim prezenți și noi – deputații”, a adăugat Reniță.

În opinia deputatului, această „făcătură” a fost pusă la cale de „smecherul” Dumitru Diacov.

„Dumitru Diacov, Igor Dodon și Pavel Filip, acestă „troikă” a pus mâna pe politica de cadre de la Ministerul de Externe. Un ambasador reprezintă exclusiv interesele statului în țara în care se află. Dar acum dacă nu ești membru de partid, afiliat PSRM sau PDM, nu ai șanse să ajungi ambasador chiar dacă ai abilități în domeniu”, a adăugat Reniță.

În acest context, Iurie Renițăa menționat că va contesta decizia Comisiei politică externă și integrare europeană, considerând-o ilegală. Deputatul afirmă că nu recunoaște rezultatul votului online de la ședința comisiei din 2 septembrie.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X