Dorin Chirtoacă a depus actele pentru alegerile prezidenţiale, insistând pe identificarea unui „candidat comun împotriva lui Dodon”

Autor: , in Politic / 2 septembrie, 2020, 17:49

Blocul Electoral „Unirea” a depus la Comisia Electorală Centrală (CEC) setul de acte pentru înregistrarea grupurilor de inițiativă pentru colectarea semnăturilor în susținerea lui Dorin Chirtoacă. Chiar și așa, liderul PL insistă, în continuare, pe desemnarea unui candidat unic al forțelor de dreapta.

Candidatul Blocului Electoral „Unirea” motivează decizia de a participa la scrutinul rezidențial ca fiind făcută „pentru unire și împotriva lui Dodon”.

„Mi-ar fi plăcut să depun actele după mandatele obținute la Primăria Chișinău. Mi-ar fi plăcut să depun actele pentru a candida la Președinția României. Așa ar fi fost firesc. Să fim o țară și, respectiv, lucrurile să fie așezate, să beneficiem de dezvoltare, securitate, speranța într-o viață mai bună care este dincolo de Prut”, a spus liberalul.

Chirtoacă insistă, în continuare, pe identificarea unui candidat comun pe dreapta, care ar concura cu actualul șef de stat, Igor Dodon, chiar dacă acesta nu s-a înscris, deocamdată, în cursă.

„Sunt al 9-lea candidat înscris în cursă. Suntem 9 candidați fără cel pe care trebuie să-l dăm jos, și anume Dodon. Asta ar trebui să dea de gândit tuturor. Ar fi fost foarte bine și cred, în continuare, că ar fi foarte bine să fie un singur candidat împotriva lui Dodon, astfel încât să fie mai ușor de pregătit campania electorală. Situația ar fi perfectă dacă ne-am uni cu toții forțele și am înlătura regimul care ne călărește”, a declarat candidatul Blocului Electoral „Unirea”.

Cât privește colectarea a cel puțin 15 mii de semnături pentru înregistrarea candidaturii, Chirtoacă este de părere că regulile trebuiau schimbate, în contextul pandemiei COVID-19. Totuși, acesta dă asigurări cei care vor colecta semnături în susținerea sa vor respecta normele de siguranță epidemiologică.

Amintim că începând din data de 1 septembrie, grupurile de inițiativă pentru susținerea candidaților la funcția de președinte al R. Moldova pot depune actele pentru înregistrare la Comisia Electorală Centrală (CEC).

Conform Codului electoral, grupul de inițiativă pentru susținerea candidatului se constituie din cel puțin 25 de persoane și cel mult 100 de persoane cu drept de vot.

Grupul se formează în urma unei adunări, la care se susține candidatul la funcția de Președinte al Republicii Moldova, se alege conducătorul grupului și se aprobă lista membrilor acestuia. Grupul de inițiativă poate susține doar un singur candidat la funcția de Președinte al Republicii Moldova.

Membrii unui grup de inițiativă nu pot fi în același timp și membri ai altui grup de iniţiativă.

CEC, în termen de 3 zile de la recepționare, examinează dosarul și decide asupra înregistrării sau refuzului înregistrării grupului de inițiativă.

Actele pot fi depuse până în data de 11 septembrie.

Alegerile prezidențiale vor avea loc în prima zi a lunii noiembrie.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X