Aleksei Navalnîi a fost otrăvit cu noviciok. Cum reacționează Rusia și SUA

Autor: , in Actualitate / Externe / 3 septembrie, 2020, 09:19

Liderul opoziției ruse Aleksei Navalnîi a fost otrăvit cu un agent chimic neurotoxic din grupa noviciok, a anunțat miercuri guvernul german, informează CNN. Noviciokul este o neurotoxină despre care s-a mai vorbit și în cazul otrăvirii fostului spion rus Serghei Skripal și a fiicei acestuia, în 2018, în Marea Britanie.

Aleksei Navalnîi este tratat în prezent într-un spital din Berlin, după ce luna trecută și-a pierdut cunoștința în timp ce era la bordul unui avion ce decolase din orașul siberian Tomsk. Înainte de îmbarcare, opozantul rus băuse un ceai la o cafenea din aeroport.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului german, Steffen Siebert, afirmă că este „uluit” de faptul că Aleksei Navalnîi a fost, în Rusia, victima unui atac cu neurotoxină. „Guvernul federal condamnă acest atac în cei mai fermi termeni posibili”, a spus Siebert. „Sperăm într-o însănătoșire completă a lui Aleksei Navalnîi”, adaugă oficialul german.

Guvernul german: Rusia să dea explicații

Analizele care au relevat prezența noviciokului în organismul lui Aleksei Navalnîi au fost efectuate într-un laborator special al armatei germane, la cererea spitalului Charite din Berlin, unde este internat opozantul rus, aflat în comă.

Autoritățile germane vor informa partenerii din UE și NATO despre acest rezultat al analizelor, precum și Organizația pentru Interzicerea Armelor Chimice.

De asemenea, va fi informat oficial și ambasadorul rus în Germania. „Cerem guvernului rus să dea explicații în legătură cu acest incident”, se spune în comunicatul guvernului federal german.

Reacția Rusiei

Ministerul de Externe de la Moscova cere Germaniei dovezi care să arate că opozantul rus Aleksei Navalnîi a fost otrăvit în Rusia cu noviciok, o neurotoxină extrem de puternică dezvoltată în secret de fosta Uniunea Sovietică.

Guvernul german a anunțat miercuri că analizele efectuate efectuate într-un laborator special al armatei germane, la cererea spitalului Charite din Berlin, unde este internat opozantul rus, au relevat prezența noviciokului în organismul lui Aleksei Navalnîi.

Acest agent chimic a fost menționat și ca posibilă cauză a otrăvirii lui Serghei Skripal, un fost spion rus, și a fiicei acestuia, în 2018, în Marea Britanie. Ei au supravieţuit, dar un cetăţean britanic care a intrat și el în contact cu respectiva substanţă a murit.

Autoritățile germane au spus că vor informa partenerii din UE și NATO despre acest rezultat al analizelor lui Navalnîi, precum și Organizația pentru Interzicerea Armelor Chimice. De asemenea, va fi informat oficial și ambasadorul rus în Germania. „Cerem guvernului rus să dea explicații în legătură cu acest incident”, se spune în comunicatul guvernului federal german.

Casa Albă: „Otrăvirea lui Aleksei Navalnîi este un act absolut condamnabil”

Casa Albă s-a declarat miercuri „foarte tulburată” de anunțul Germaniei că Aleksei Navalnîi, opozant fervent al lui Vladimir Putin, a fost otrăvit în Rusia, relatează AFP, ctată de Agerpres.

„SUA sunt foarte tulburate de rezultatele anunţate astăzi. Otrăvirea lui Aleksei Navalnîi este un act absolut condamnabil”, a precizat Consiliul de securitate naţională al Casei Albe într-un comunicat.

„Rusia a utilizat deja în trecut agentul neurotoxic noviciok”, se arată în comunictul care precizează că Washingtonul va lucra cu aliaţii săi pentru ca „responsabilii din Rusia să dea socoteală”.

„Ruşii au dreptul să-şi exprime opiniile de manieră paşnică şi fără frică de represalii, indiferent care sunt ele, şi în mod cert fără frică de agenţi chimici”, se adaugă în comunicat.

Analizele efectuate de un laborator al armatei germane au descoperit „probe fără echivoc” că opozantul rus a fost victima unei otrăviri cu un agent neurotoxic de tip noviciok, potrivit guvernului german.

Noviciokul, puternic agent neurotoxic de concepţie sovietică, a fost utilizat împotriva fostului agent dublu Serghei Skripal în 2018 pe teritoriul britanic. Afacerea a provocat o criză diplomatică între Londra şi Moscova.

Principalul opozant al lui Vladimir Putin, autor al unor materiale care denunţă corupţia elitelor ruseşti care sunt larg distribuite pe reţelele sociale, Aleksei Navalnîi a fost transferat la sfârşitul lui august dintr-un spital din Siberia într-unul din Berlin.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Faci un comentariu sau dai un răspuns?


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *