Un deputat PAS va sesiza Procuratura Generală: Andronachi și Nichiforciuc exploatează ilegal Cariera Micăuți

Autor: , in Politic / Social / 3 septembrie, 2020, 17:50

Deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Lilian Carp, a anunțat în cadrul unei conferințe de presă că va sesiza Procuratura Generală despre posibile ilegalități la Cariera Micăuți. Acesta spune că a fost miercuri, 2 septembrie, la fața locului. Deputatul susține că extracția de zăcăminte s-ar petrece cu grave încălcări ale legislației și cu încălcări ale normelor ecologice.

Lilian Carp a anunțat că va solicita organelor statului să întreprindă toate măsurile legale „pentru stoparea ilegalităților admise și va depune o sesizare către organele de drept, prin care va solicita să investigheze acțiunile descrise prin prisma încălcării legislației și inițierea de cauze penale în acest sens, cu atragerea la răspundere a persoanelor vinovate atât în cadrul S.A. Cariera Micăuți, cât și din cadrul organelor de resort ce inacționează”.

„Dovada că preluarea Carierei Micăuți SA de către Eugeniu Nichiforciuc și schema despre o serie de firme la care are conexiune atât deputatul, soția sa, cât și partenerii de afaceri este declarația de avere și interese personale pentru anul 2019, potrivit căreia Nichiforciuc, deține cota parte de 50% dintr-o afacere (S.R.L. KIPPER TRANS) în domeniul extracției substanțelor minerale utile”, a declarat Lilian Carp.

Deputatul spune că a examinat situația de la S.A Cariera Micăuți în urma unei adresări a localnicilor.

„Celelalte 50% sunt deținute de Zastavnițchi Vladimir, care la rândul său, deține 50% din firma S.R.L. CALCAPROD. În cadrul aceleiași companii, jumătate din capitalul social este deținut de omul de afaceri, Radcenco Serghei, care în anul 2019, conform platformei idno.md a stat în spatele preluării carierei de piatră de la Micăuți, condusă în prezent de Alass Ruslan, administratorul companiei S.R.L. RIVALASS, la care a figurat ca fondator Andronachi Tudor, tatăl deputatului Vladimir Andronachi”, a adăugat deputatul PAS.

Carp a menționat că potrivit legislației ca terenurile agricole să poată fi folosite în alte scopuri decât cele agricole, trebuie schimbată destinația acestora, iar extragerea zăcămintelor minerale este posibilă doar din subsolurile terenurilor cu destinație specială. Mai mult, ulterior terenurile trebuie recultivate și înapoi întoarse în circuitul agricol.

Deocamdată, nici Nichiforciuc și nici Andronachi nu au venit cu o reacție la acest subiect.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X