VIDEO. Pandemia COVID-19 continuă! Ce sfaturi ne dau psihologii pentru următoarele luni
După jumătate de an de la anunțarea situației de urgență în țară, numărul persoanelor infectate cu virusul COVID-19 a trecut pragul de 31 de mii. Cetățenii Republicii Moldova s-au împărțit în două tabere: cei care cred și cei care neagă existența virusului.
„Este totul artificial, eu nu mă tem”, zice un trecător.
„Eu de la început de pandemie nu am auzit în toată Europa și Uniunea Sovietică să se fi îmbolnăvit cineva din cunoscuți, dar eu am foarte mulți”, a spus un bărbat.
Unii dintre trecători spun că au fost afectați mai mult emoțional, pe când alții – financiar. „M-a afectat, am stat în casă, am vorbit mai puțin, n-am ieșit afară și nu am primit vitaminele necesare de la soare”, a precizat un trecător.
„Sunt o persoană căreia îi place să iasă în lume, să cunosc lume nouă, dar în perioada asta m-a delimitat cu totul de toți. A fost o perioadă mai grea – financiar afectat”, a mai spus o femeie.
Psihologii afirmă că pe timp de pandemie a crescut numărul pacienților cu stare depresivă. „Este un impact psihologic profund a fiecăruia dintre noi, fiindcă au fost două direcții: una este frica de a nu te îmbolnăvi, frica de moarte, și, totodată este incertitudinea ce o să urmeze mâine. De aceea, această pandemie a declanșat în fiecare dintre noi anumite stări: anxietatea, stări depresive”, a subliniat psihologul Zinaida Popa.
Specialista vine cu mai multe recomandări pentru a evita stările de anxietate și depresie. „Este foarte bine ca noi să socializăm, chiar dacă suntem la distanță. Chiar, la un moment dat, în carantină era o idee ca să luăm cina online, fiecare cu paharul său de vin cu cina în față, și să existe această socializare, pentru că este foarte apăsător când te simți singur în această problemă”, a precizat psihologul Zinaida Popa.
Starea de urgență în țară a fost prelungită până la mijlocul lunii septembrie.
Reporter: Diana Botnaru
Comentarii