„Trebuie să reacţioneze”. Germania ameninţă Rusia cu sancţiuni, după tentativa de otrăvire a lui Navalnîi. Moscova solicită dovezi

Autor: , in Externe / 6 septembrie, 2020, 17:50

Germania, care deţine în prezent preşedinţia Consiliului UE, va începe discuţiile cu privire la posibilele sancţiuni împotriva Rusiei, dacă Moscova nu va da explicaţii „în zilele următoare” despre otrăvirea opozantului Aleksei Navalnîi, a avertizat duminică, 6 septembrie, ministrul de Externe german, Heiko Maas.

„Stabilirea unui ultimatum nu ajută pe nimeni, dar dacă în următoarele zile partea rusă nu ajută la clarificarea a ceea ce s-a întâmplat, atunci va trebui să discutăm un răspuns cu partenerii noştri”, a declarat Heiko Maas pentru Bild, preluat de Le Figaro.

El a subliniat că, dacă ar trebui să se decidă impunerea sancţiunilor, acestea ar trebui să fie „clare” şi nu a exclus un impact asupra proiectului gazoductului Nord Stream 2, care ar urma să lege Rusia de Germania prin Marea Baltică.

„În orice caz, sper ca ruşii să nu ne constrângă să ne schimbăm poziţia în privinţa Nord Stream”, a precizat Heiko Maas, potrivit Mediafax.

Ministrul rus de Externe, Sergey Lavrov, a declarat că a primit acuzaţiile de asasinare a lui Navalnîi cu „o doză bună de scepticism” şi a cerut Berlinului să furnizeze dovezi.

Heiko Maas a dat vina pe statul rus pentru otrăvirea lui Navalnîi. „Există mai multe indicii în această direcţie, motiv pentru care partea rusă trebuie să reacţioneze acum”, a spus el.

„Substanţa mortală cu care a fost otrăvit Navalnîi a fost în trecut în posesia autorităţilor ruse, doar un număr mic de oameni au acces la Noviciok şi această otravă a fost deja folosită de serviciile ruseşti pentru atacul asupra fostului agent Sergei Skripal”, a adăugat şeful diplomaţiei germane.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X