Tensiuni în Mediterană. Erdogan ameninţă Grecia: Fie vor înţelege limbajul politicii şi diplomaţiei, fie pe teren cu experienţe dureroase

Autor: , in Externe / 6 septembrie, 2020, 14:47

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a ameninţat Grecia cu „experienţe dureroase” dacă nu intră în discuţii cu Turcia cu privire la revendicările teritoriale disputate în estul Mediteranei, notează Euronews, citat de Mediafax.

Cele două ţări se află într-o dispută de lungă durată cu privire la drepturile de explorare a petrolului şi a gazelor în zonă, Turcia fiind în conflict şi cu Ciprului din acelaşi motiv.

„Fie vor înţelege limbajul politicii şi diplomaţiei, fie pe teren cu experienţe dureroase”, a declarat sâmbătă preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan.

„Vor înţelege că Turcia are puterea politică, economică şi militară pentru a rupe hărţile şi documentele impuse”, a adăugat Erdogan, referindu-se la zonele marcate de Grecia şi Cipru drept zonele lor economice maritime.

El a subliniat că Turcia este „pregătită pentru orice situaţie şi rezultat”.

Ziarul turc Cumhuriyet a scris că 40 de tancuri au fost mutate de la frontiera cu Siria şi trimise spre graniţa cu Grecia.

Un oficial militar, care a vorbit sub condiţia anonimatului, a declarat că desfăşurarea este o mişcare regulată a forţelor armate şi care nu are legătură cu tensiunile cu Grecia.

Declaraţiile preşedintelui Recep Erdogan vin la două zile după ce secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a anunţat pe Twitter că cele două ţări s-u aşezat la masa tratativelor pentru a reduce riscul de conflicte armate în estul Mării Mediterane, lucru dezminţit de Atena.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X