În aproape o lună, în jur de 1200 de agricultori au depus dosarele la AIPA, pentru primirea despăgubirilor. Când este termenul limită
Majoritatea dosarelor, adică 1163 a fost depusă, pentru despăgubirea culturilor cerealiere afectate de secetă, iar celelalte 21- reprezintă oferirea banilor pentru plantele distruse de secetă. În total, Agenția de Intervenție și Plăți în Agricultură anunță că a recepționat până acum cereri în valoare de peste 257 de milioane de lei.
Potrivit unui comunicat de presă al AIPA, cei mai activi fermieri la depunerea actelor sunt din raioanele Comrat și Cimișlia, cu câte 120 și, respectiv, 101 cereri. Acestea sunt urmate de raioanele Ștefan Vodă și Căușeni, cu 94 și, respectiv, 93 de dosare. Pe ultimul loc s-a clasat raionul Ceadâr-Lunga, localitate care a înregistrat 79 de solicitări.
AIPA ține să reamintească agricultorilor că vor primi despăgubiri de 1500 lei pentru un ha de grâu de toamnă, cu 30 de lei mai mai mult pentru orz de toamnă. Totodată, pentru rapiță vor fi alocate 2100 lei, iar pentru terenurile re-însămânțate – 1620 lei. De asemenea, se vor alege cu 3800 de lei pentru plantațiile pomicole, 2000 de lei pentru legume, dar și 3000 de lei pentru viță- de -vie.
Startul depunerii dosarelor a fost dat în data 10 august, iar termenul de recepționare expiră în data de 18 septembrie curent. Acestea pot fi depuse la Oficiile teritoriale ale AIPA.
Luna trecută, fermierii, în mare parte din centrul și sudul țării, au protestat mai multe zile consecutiv în Capitală, nemulțumiți că autoritățile le-au întors spatele și nu le-au oferit ajutor, după ce au suferit pierderi colosale din cauza secetei și a grindinei din anul 2020.
Mai mult, protestatarii au venit cu tractoarele lor la Chișinău și au cerut demisia ministrului Agriculturii, Ion Perju.
Comentarii