Șeful ANSP: COVID-19 a luat viaţa celor care şi aşa erau o povară pentru ei şi pentru cei din jur. Nu vreau să fiu judecat, dar oamenii se chinuiau (VIDEO)

Autor: , in Actualitate / COVID-19 / Social / 7 septembrie, 2020, 20:51

99% din decesele înregistrate sunt la persoane care au avut cel puţin o comorbitate, iar peste 70% din decese sunt la persoane care au avut cel puţin 2 comorbităţi. Despre aceasta spune şeful Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP), Nicolae Furtună, în cadrul emisiunii Punctul pe AZi, declarând că coronavirus, în general, a luat viaţa oamenilor care deja erau bolnavi.

De asemenea, Nicolae Furtună spune că 1/3 din decesele din Republica Moldova, cauzate de coronavirus, vizează persoane care sufereau de diferite grade de obezitate.

„Patologia cardiovasculară predomină, persoanele cu diabet zaharat sunt vulnerabile, de când spunem noi că obezitate este factor de risc pentru maladiile netransmisibile şi pentru alte maladii. În COVID, obezitatea a jucat un rol decisiv. Mai mult de 1/3 din persoanele care au decedat aveau diferit grad de obezitate. Din COVID trebuia să facem multe concluzii, inclusiv astea”, a declarat Furtună.

Șeful ANSP susține că COVID-19 „a luat viața celor care se chinuiau”.

„Nu vreau să fiu judecat şi să nu par cinic, dar în toată lumea COVID-ul a luat viaţa celor care şi aşa erau o povară pentru ei şi pentru cei din jur. Oameni care se chinuiau, în stadii terminale de cancer, în stadii avansate de diabet zaharat, cu patologii cardiovasculare. Acest lucru s-a întâmplat şi în Italia, şi în Franţa, din nefericire, şi în Republica Moldova”, a adăugat Nicolae Furtună.

De asemenea, şeful ANSP spune că trebuie să ne învăţăm să trăim cu COVID, trebuie să ne învăţăm să ne spălăm cât mai des mâinile şi să purtăm măşti.

În Republica Moldova, bilanțul persoanelor infectate cu noul coronavirus a ajuns la 40.055 cazuri. Din numărul total, 28.578 persoane au fost tratate de COVID-19, iar 1.074 au decedat.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X