VIDEO. Prima caricatură 3D din Moldova. Află povestea tânărului Alex Buretz
Înainte de a deveni caricaturist, Alex Buretz a fost student la Universitatea Agrară din Chișinău. Simțind că nu face ceea ce îi place, tânărul a decis să urmeze o facultate de design. Caricatura a fost cea care l-a ajutat să devină popular. Despre primele caricaturi acesta spune că nu erau printre cele mai reușite.
„Primele caricaturi erau destul de stângace și nu prea aveam practică de a mânui pensula digital. Cu timpul am căpătat careva skills-uri și treptat caricaturile au început să devină populare. Nu știu exact care a fost cea mai populară, probabil cele mai recente, cea cu îmbrăcămintea lui Igari”, a precizat caricaturistul Alex Buretz.
Caricaturistul spune că nu ar accepta comenzi din partea partidelor politice, deși a avut și astfel de propuneri. Tânărul artist a fost chiar și amenințat. „Eu îmi expun părerea mea personală și nu dau nume la cine este desenat acolo. Fiecare vede pe cine dorește în caricatură. Un anumit politician a văzut asemănarea în caricatură și a reacționat, mi-a scris mesaje prin care încerca să se îndreptățească, că nu este așa cum l-am desenat”, a spus Alex Buretz.
În prezent, tânărul lucrează la caricaturi 3D. Prima lucrare reprezintă fațada în miniatură a unei case din Chișinău. Acest proiect este unul social și astfel tânărul dorește să scoată în vizor problema construcțiilor adiacente.
„Ideea a apărut circulând prin oraș, și, observând casele din jur am mai descoperit o tehnică de obținere a modelului 3D din poze, care se numește fotogrametrie. M-am inspirat de la artiștii străini care anume aleg case mai deocheate, mai murdare și le reprezintă în miniatură”, a subliniat caricaturistul.
La prima sa lucrare 3D a muncit o lună. „Prin prelucrarea la calculator se obține modelul 3D în care sunt respectate mărimile, înălțimea, lățimea și deja după această schiță, poze, am început a lipi carton, peliculă”, a precizat caricaturistul Alex Buretz.
Următorul proiect la care va lucra Alex este dedicat turnului „Romanița”, situat în sectorul Botanica al capitalei. Împreună cu un coleg de-al său au scanat deja construcția și urmează să facă anumite lucrări vizuale.
Autor: Anatol Fornea
Comentarii