72 de antreprenoare au semnat contracte de grant. Ce afaceri vor să dezvolte

Autor: , in Economic / 8 septembrie, 2020, 16:17

Cele 72 de antreprenoare, care au câștigat granturi pentru dezvoltarea afacerilor în cadrul Programului „Femei în Afaceri” au semnat marți, în mod electronic, contractele de finanțare nerambursabilă. Antreprenoarele au fost informate despre prevederile contractuale și pașii care urmează să-i întreprindă pentru valorificarea corectă a grantului obținut.

„Întotdeauna m-a impresionat perseverența, cu care antreprenoarele noastre și-au realizat proiectele, înfruntând toate dificultățile și stereotipurile din societate. Cu acest program dedicat antreprenoriatului feminin, le suntem alături și le oferim un suport real pentru afacerile pe care le-au inițiat”, a spus ministrul Economiei și Infratructurii, Sergiu Railean.

„Grantul obținut prin programul Femei în afaceri este o piatră de temelie în arhitectura viitorului business. ODIMM are în portofoliul o gamă întreagă de servicii și programe de support, de care ați putea beneficia pentru dezvoltarea și extinderea afacerilor”, a spus Iulia Costin, director general ODIMM.

Beneficiarele granturilor vor dezvolta afaceri inovative, cum ar fi producerea dezinfectanților pentru domeniul medical și HoReCa, produse cosmetice naturale handmade, cărbune pe bază de lemn, jucării personalizate din lemn, instruirea cadrelor didactice, centru de aritmetică mentală și diplomație pentru copii, consultanță în domeniul comunicării, fotolii pliabile personalizate și proiectarea designului landscape.

Dana Golban este una din câștigătoarele acestui concurs. Tânăra antreprenoare va deschide o afacere inovativă în orașul Soroca – un centru de aritmetică pentru copii.

„Perioada pandemică a venit cu multă incertitudine și frică pentru noi, dar în tot acest haos, am aflat despre posibilitatea accesării unui grant în cadrul Programului „Femei în Afaceri”. Sunt nespus de fericită că voi primi această finanțare pentru deschiderea unui centru performant în orașul Soroca. Vom ține cont și de noile tendințe – de a dezvolta o platformă online a afacerii. Îndemn femeile care vor să aibă propria afacere să participe la program. Împreună, putem crea lucruri frumoase la noi acasă”, susține antreprenoarea.

Ministerul Economiei amintește că Apelul 5 de granturi mici din cadrul Programului „Femei în Afaceri” s-a desfășurat în perioada stării de urgență în Republica Moldova (11 martie – 11 aprilie 2020). La competiție s-au înscris 156 de antreprenoare din toate regiunile republicii, care gestionează o întreprindere de la 0 la 24 de luni. Evaluarea tehnică și economico-financiară a dosarelor a fost efectuată în regim online de către experți independenți și Comitetul de supraveghere al programului „Femei în Afaceri”.

Finanțarea celor 72 de companii gestionate de femei va crea circa 219 noi locuri de muncă, potrivit MEI.

Circa 55% dintre proiectele investiționale care vor accesa finanțare nerambursabilă sunt din domeniul prestării serviciilor, alte 38% își vor desfășura activitatea în industria prelucrătoare, iar 7 la sută sunt din agricultură și zootehnie.

Până în prezent, prin intermediul programului „Femei în Afaceri” au fost finanțate 395 de proiecte investiționale. Suma proiectelor aprobate a fost de 53,94, care a generat 93 milioane lei investiții în economie și a facilitat crearea a peste 1600 noi locuri de muncă. Valoarea maximă a finanțării nerambursabile în cadrul acestei componente este de 165.000 lei/beneficiar, care poate fi utilizată pentru achiziționarea articolelor de investiții și servicii de dezvoltare a afacerii.

Programul este finanțat din bugetul de stat și suplimentat din fondurile Uniunii Europene prin Proiectul „Suport pentru IMM în zonele rurale”.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Faci un comentariu sau dai un răspuns?


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *