Foto: TVC

Șeful ANSP, Nicolae Furtună, și-a cerut scuze de la persoanele care, în opinia lui, au înțeles greșit expresia „COVID a luat viața celor care și așa erau o povară pentru ei și pentru cei din jur”.  Nicolae Furtună a ținut să precizeze ca este vorba de o povară medicală, ci nu pentru cei din jur. Șeful ANSP a făcut acest lucru în cadrul unui brifieng de presă care a durat mai puțin de cinci minute. Nicolae Furtună, însă nu a pomenit nimic despre demisia pe care i-au solicitat-o mai multe persoane, inclusiv politicieni. 

„Pornim de la sintagma „povară” la care am făcut în principiu am făcut referință medicală, ci nu socială. Și nu este prima dată, când termenul de povară a infecției COVID este utilizat, inclusiv de mine. Dar dincolo de acestea, eu vreau să vin cu compasiune și empatie și față de cei de care n-au înțeles corect mesajul meu și care cumva au fost afectați prin acest mesaje. Eu sunt om viu și sufăr de rând cu colegii mei care s-au infectat în pandemia COVID. Scopul ieșirii mele, astăzi, în fața presei și a publicului este de a-mi aduce încă o dată scuze și încă de foarte multe ori scuzele de rigoare pentru înțelesul a sensului poverii. Și încă o dată remarc povară medicală și nici de cum nu este legată de cea socială”, a declarat Nicolae Furtună.

Declarația lui Nicolae Furtună, însă a indignat opinia publică. Mai mult, unii politicieni au cerut demisia șefului Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, Nicolae Furtună. În opinia politicinienilor, „regimul Dodon a bătut ultimul cui în sicriul guvernării sale incompetente, arogante și cinice”.

Printre cei care au cerut acest lucru s-a numărat și Liderul Platformei DA, Andrei Năstase, care a declarat că demisia șefului ANSP este un gest prea mic, dar absolut necesar, pentru o jignire atât de mare.

„Recenta declarație a lui Nicolae Furtună, șeful ANSP, demonstrează, dacă mai era nevoie, de cât cinism și nesimțire poate da dovadă această guvernare atunci când este vorba despre oameni și despre sănătatea lor. Demisia acestui personaj este singura cale prin care ofensa adusă tuturor cetățenilor Republicii Moldova, mai ales celor care au avut de suferit din cauza COVID-19, poate fi recunoscută și integral asumată”, a spus Andrei Năstase.

Și fostul ministru al Sănătății în cabinetul condus de Maia Sandu, Ala Nemerenco, a condamnat vehement declarația lui Furtună.

Ieri, Șeful ANSP, Nicolae Furtună, a făcut în cadrul unei emisiuni la un post TV declarația scandaloasă cu privire la persoanele răpuse de COVID-19.

„Nu vreau să fiu judecat şi să nu par cinic, dar în toată lumea COVID-ul a luat viaţa celor care şi aşa erau o povară pentru ei şi pentru cei din jur. Oameni care se chinuiau, în stadii terminale de cancer, în stadii avansate de diabet zaharat, cu patologii cardiovasculare. Acest lucru s-a întâmplat şi în Italia, şi în Franţa, din nefericire, şi în Republica Moldova”, a spus Nicolae Furtună.

 

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here