VIDEO. Școlile, pe timp de pandemie! Cum încep diminețile profesorilor și elevilor în instituțiile de învățământ
Pe 1 septembrie, instituțiile de învățământ din țară și-au redeschis ușile pentru cei care nu le-au mai trecut pragul de aproape cinci luni. După ce Ministerul Educației a propus mai multe metode de studii, administrațiile instituțiilor au decis împreună cu părinții și elevii, care scenariu este cel mai potrivit pentru acest an școlar.
„Noi am ales combinat, modelul 7 și am început anul în două schimburi, în mod special cu clasele primare. Cu clasele liceale avem condiții și ne fiind unele clase așa mari – vine chiar întreaga clasă, iar clasele gimnaziale facem sincron lecțiile”, a precizat Ion Popov, directorul liceului teoretic „Mihail Sadoveanu” din Chișinău.
Pentru a evita răspândirea de coronavirus, instituția a adoptat mai multe reguli de siguranță. Directorul liceului ne-a spus că instituția a fost asigurată cu zeci de litri de dezinfectant și sute de măști de protecție. „Ni s-a oferit dezinfectant, dacă ați observat avem la fiecare intrare și sunt în fiecare dimineață verificate și încărcate”, a precizat Ion Popov.
Cristina Vișchiu este diriginta clasei a treia și de peste 17 ani activează în domeniul pedagogiei. Profesoara de clasele primare ne-a spus că, deși au fost nevoiți să modifice regulile de comportare și predare, sunt gata să continue procesul educațional.
„Am ajuns să facem lucruri obișnuite, dar cu totul diferit. Este vorba de a face o termometrie a elevilor, de a dezinfecta sălile de clasă, suprafețele, de-ai ajuta pe copii să aibă unele deprinderi de supraviețuire în aceste momente grele de pandemie”, a subliniat Cristina Vișchiu, profesoară de clasele primare.
Pentru ca procesul educațional să fie cât mai apropiat celui care a fost până la pandemie, profesorii sunt nevoiți să muncească peste program. „Credem că vom reuși, vom depăși această situație, facem în așa fel încât să ne reușească, muncim și peste program, muncim și sâmbăta și duminica, adică în zilele de weekend pentru că avem o misiune comună, aceea de a proteja copiii noștri”, a subliniat profesoara de clasele primare.
Chiar dacă au fost nevoiți să se adapteze noilor condiții de studii, elevii sunt dornici de carte și bucuroși că au revenit pe băncile școlii. „Chiar în fiecare zi îi spuneam mamei că voiam la școală. Mi-a lipsit să învăț, mi-au lipsit prietenii mei și desigur și doamna învățătoare”, a subliniat un elev.
„Desigur. Ce ți-a lipsit cel mai mult? Matematica și prietenii”, a spus un alt elev.
Conducerea instituției a ales pentru clasele primare procesul de studii în două schimburi. Primul începe de la 8:15 până la 11:00, respectiv al doilea schimb începe la 12:30 și se termină la 15:30. Părinții sunt debusolați de noul program, dar se conformează situației. „În condițiile actuale este o măsură inevitabilă și trebuie să ne conformăm și să ne adaptăm la realitățile care sunt de astăzi”, a recunoscut un tată.
„Off, ar trebui mult să vorbesc despre această nouă metodă de predare. Oarecum protejează copii, dar în schimb părinților le crează și mari bătăi de cap. Toți suntem angajați de la 8 la 5, aici este în două ture”, a adăugată o mămică.
„Sunt în vacanță acuma, pe urmă nu știu cum o să mă descurc, cam greu. Orarul nu-i chiar disponibil”, a conchis un alt tată.
În liceul Mihail Sadoveanu din capitală studiază peste 1200 de elevi.
Autor: Diana BOTNARU
Comentarii