VIDEO. Tablă de șah, încrustată cu pietre Swarovski! Află povestea operei de peste 15 kg a artistului Pavel Obreja

Autor: , in Actualitate / Cotidianul TV / Cultură/Media / Populare / Social / 8 septembrie, 2020, 10:34 Etichete: , , , , , , , , , , ,

O tablă de șah, care are peste 15 kg, a fost sculptată de un tânăr de la Chișinău. Este vorba de ultima lucrare a sculptorului Pavel Obreja. A fost realizată din materiale scumpe și costă câteva mii de euro. Sculptorul spune că ideea de a realiza tabla de șah a venit dintr-un moft, dar și din dorința de a câștiga bani.

Tânărul a intitulat lucrarea în cinstea unui eveniment istoric important pentru neamul nostru – Bătălia de la Vaslui. Procesul de creație a pionilor a fost unul complex.

„Fiecare piesă în parte se scot forme de pe ea, în aceste formea se toarnă ceară, ceara se prelucrează, apoi se pregătește pentru turnare – ceara se împachetează cu gips armat, ceea ce înseamnă gips unu la unu cu nisip. După care se șlefuiesc, se adaptează, se patinează, se face tabla”, a precizat sculptorul Pavel Obreja.

Artistul a încrustat pietre Swarovski în piesele de șah. „Am făcut chestia asta, deci nu eram sută la sută dacă va ieși, dar în final s-a primit, ceea ce foarte mult mă bucură. Vedem aici la coroana lui Ștefan cel Mare aceste pietre, la sabie”, a spus Pavel Obreja.

Tabla a fost confecționată din lemn de cireș și stejar. „Au fost gravate locurile unde să încrustez aceste pătrățele de alamă. A fost tăiată la laser cu exactitate maximă. După care, având blatul și pătrățelele, le-am încleiat”, a precizat sculptorul.

Pavel Obreja a devenit celebru datorită sculpturilor din bronz amplasate pe strada pietonală din capitală. Sculptura a stârnit diverse reacții, unii au interpretat mesajul operei drept unul sexist. „Nici pe aproape nu a fost asemenea gând, să fac cumva, să pun femeia într-o postură, sau să pun bărbatul într-o postură. Este o lucrare identică la nivel de sex”, a recunoscut Pavel.

Tânărul planifică să lanseze proiecte de anvergură în următoarele luni.

Autor: Anatol Fornea

 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Comentarii


 • Mult succes si ma bucur mult ca avem asa oameni de valoare in tara noastra! Domnul sa te ocroteasca!!

 • Доброго здоровья! Помогите пожалуйста, с подобным вопросом…
  Занимал микрозайм на сумму 5600 в 2015 году. Последний платеж был в 2014, бросил отдавать.
  В 2020 году нагрянуло уведомление о том, что коллекторы Сити финанс выкупили мой автокредит и сумма 18000 гривен.
  Говорю им, что срок исковой давности уже закончился, я услышала смотретьполное описание, на что откликаются, что у меня в договоре 30 лет.
  Как тут быть ? Большое спасибо.

Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X