VIDEO. Arta în vreme de pandemie! Comercianții stradali din capitală se plâng că vânzările au scăzut
Piața de tablouri din scuarul „Mihai Eminescu” a fost mutată la propriu, câteva luni în urmă, pe o alee din parcul Catedralei din Chișinău. Printre artiștii care au fost nevoiți să se conformeze noilor schimbări este și pictorul Ion Musteață.
Operele artistului sunt vândute de soția acestuia, Tatiana Musteață, care dis-de-dimineață se îndreaptă spre spațiul predestinat vânzărilor de tablouri.
Femeia își ajută soțul să-și comercializeze picturile de aproape trei decenii. „Trebuie în cuplu să ne susținem unul pe altul, e ceea ce facem. Altfel se pierde și legătura aceasta. Tare mult înseamnă când doi în cuplu se înțeleg și se ajută reciproc unul pe celălalt”, a precizat Tatiana Musteață, soția pictorului Ion Musteață.
În timp ce soția sa îi vinde operele, pictorul Ion Musteață își petrece zilele creând în atelierul său. „Stai cu pânză albă-n față și nu mai știi ce, dai din umeri și zici ce să fac pe ea sau cum. Uite că îți pui în mișcare creștetul și apar ceva idei – pandemia”, a subliniat pictorul Ion Musteață, membru al Uniunii Artiștilor Plastici din Moldova.
Pictorul ne-a mărturisit că în perioada pandemiei a petrecut timpul muncind în atelier. Iar vremea în care nu și-a vândut operele a fost mai dificilă. „Noi oamenii de artă nu ne-am pierdut cu firea și am făcut ceea ce am schițat pe hârtie. A fost… deci problematic financiar nu prea a mers târgul asta, să spunem așa. Dar asta oricine așa a pierdut. Greu a fost și nouă, actorilor la fel”, a spus pictorul.
Comerțul din centrul capitalei a fost reluat de aproape trei luni, de când li s-a acordat noul spațiu. Vânzările, însă, au scăzut. „Am fost adunați toți, ni s-a propus, am colaborat și am decis să rămânem în locul acesta. În comparație cu treburile trecute au scăzut mult vânzările. Dar trecătorii sunt foarte mulțumiți”, a precizat Tatiana Musteață.
„Ca și toți am avut de suferit. Am fost închiși patru luni de zile. Acum un pic mai ușor, dar mai rău cum a fost”, a precizat un alt vânzător ambulant.
De aproape 30 de ani și Veronica Reaboșapca își ajută soțul, încercând să-i vândă operele trecătorilor din centrul orașului. „Vedeți lumea, câte unul trece. Mulți nici nu știu că noi suntem aici. Acolo în centru mergea lumea încolo n-coace. Mai mută lume și știau cu ochii închiși”, a spus Veronica Reaboșapca.
Tablourile artiștilor noștri sunt expuse pe o alee în parcul Catedralei, în apropiere de strada pietonală „Eugen Doga”.
Autor: Octavian GRAUR
Comentarii