VIDEO. Sculpturi din metal, create cu un aparat simplu de sudat! Află istoria sculptorului Serghei Josu
A fost DJ în cluburi, student la secția karate, profesor și balerin, iar în prezent este sculptor. Este vorba despre Serghei Josu, autorul unor opere excepționale din metal și lemn.
„Când am venit să depun actele la colegiu, doream foarte mult să fac iconografie. În comisia de admitere era și domnul director, Igor Svirnei, care a spus că e foarte mare concursul pentru a intra la iconografie. Atunci eu am spus că îmi iau documentele și plec. El mi-a spus: „arată-mi mâinile”. I-am arătat mâinile, și el: „înscrieți-l la sculptură”.”, spune sculptorul Serghei Josu.
Serghei Josu este originar din satul Revaca, raionul Sîngera. A învățat la colegiul de Arte Plastice „Alexandru Plămădeală”, ca mai apoi să-și continue studiile, atât la licență, cât și la masterat, la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice. Tânărul a rămas la Academie în calitate de maestru de instruire în sculptură. Artistul a primit aici și un atelier unde sculptează opere din metal și lemn, care ajung să cântărească și 400 de kilograme.
„Materialele mi le procur singur, uneori de la bazele de reciclare a metalului, unde se colectează, uneori chiar de la bazele fieroase. Faci mai întâi schița, după schiță o eboșă, după eboșă cu mărimi precise dacă dorești, dacă nu dorești, adică la întâmplare, de acum îți ghidează și materialul, cum se îndoaie”, a adăugat sculptorul.
Sculptorul spune că în viață nimic nu este întâmplător, fapt ce demonstrează și lucrarea sa intitulată „Motiv”. Sculptura a fost spartă în patru bucăți, în timp ce era expusă în cadrul unui concurs. Accidentul nu l-a întristat pe Serghei, ba din contra l-a motivat să remodeleze sculptura și să o transforme în ceva unic.
„La un moment dat am fost sunat de la sală și mi-au spus că lucrarea mea a fost stricată. Eu am cerut o remunerare oarecare, și sala mi-a oferit doar 200 lei, adică ceea ce pot achita doar transportul pentru a o lua de la sală. Am hotărât să o combin cu metal, adică ceea ce s-a surpat în patru părți le-am unit prin metal. Chiar îmi place ceea ce a ieșit”, zice Serghei Josu.
Pentru a crea o sculptură, tânărul scoate din buzunar minim câteva sute de euro. Acesta spune că în urma pandemiei, prețul ustensilelor și materialelor s-a majorat. Ca să-și acoperi cheltuielile, pe lângă activitatea de profesor și sculptor, Serghei lucrează și în calitate de sudor. Sculpturile, pe care artistul le face la comandă, ajung să coste câteva sute de euro.
„Ceea ce fac eu lucrări personale, de creație, ele cam nu prea sunt întrebate la noi în Moldova. Dar ceea că lucrez și ca sudor, pot suda, mai fac unele comenzi, care îmi asigură supravețuirea la noi în Moldova. Sunt multe sculpturi, vedem și aici în spatele meu, multe sculpturi care sunt elaborate tehnici personale, ele nu s-au mai văzut undeva aceste tehnici și sunt făcute cu un aparat simplu de sudat. Suma cam ar fi de la 300, 400 de euro”, a subliniat Serghei Josu.
Serghei vorbește cu regret despre oamenii din Moldova. Unele din sculpturile sale au fost vandalizate și distruse, fapt ce în viziunea sculptorului denotă lipsa de cultură a unor oameni.
„Nu demult am făcut pentru Centrul de Drept al Femeilor, am făcut o păpădie și am montat-o în parcul Valea Morilor, a fost vandalizată și hai să spunem așa rupte firele. Sincer, nu știu, chiar și dacă vom pune videocamere, sau nu știu ce, ca să fie supravegheată non-stop. Aceasta trebuie societatea să decidă că lucrurile frumoase ele doar înfrumusețează”, a precizat tânărul.
Artistul lucrează în prezent la o sculptură ce reprezintă o coridă și la o operă mică din metal, care este aproape finalizată.
Autor: Anatol Fornea
Comentarii