„Casa Media Corp” SRL, o companie de publicitate afiliată fostului lider al Partidului Democrat, Vladimir Plahotniuc, a fost amendată cu 1,8 milioane de lei de către Consiliului Concurenței, care a constatat în cadrul unei investigații, că a admis mai multe acțiuni care au creat dezavantaje concurențiale pentru unele posturi de televiziune și furnizori de publicitate.

Plenul Consiliul Concurenței a inițiat investigația la plângerea a patru posturi de televiziune cu privire la presupusele acțiuni anticoncurențiale ale „Casa Media Corp” SRL şi „Exclusiv Sales House” SRL, manifestate prin oferirea condiționată a unor reduceri suplimentare pentru plasarea publicității.

Într-un comunicat, Consiliul Concurenței menționează că SRL „Casa Media Corp” a aplicat condiții discriminatorii în raport cu posturile de televiziune – prin stabilirea unor comisioane inegale pentru serviciile de intermediere prestate, precum și a unor remunerații diferite pentru exclusivitate, și în raport cu furnizorii de publicitate – prin conduita discriminatorie la acordarea de reduceri și aplicarea de adaosuri la achiziționarea spațiului publicitar.

Totodată, Consiliul Concurenței a constatat că, prin oferirea unor reduceri condiționate individualizate cuprinse între 5-20% pentru plasarea a 80%-100% din cererea totală de publicitate la posturile sale de televiziune, „Casa Media Corp” SRL a generat un efect de fidelizare abuziv pentru furnizorii de publicitate.

Astfel, prin Decizia nr. APD-06/18-39 din 04.08.2020, Plenul Consiliului Concurenței a stabilit că „Casa Media Corp” SRL a încălcat prevederile art. 11 alin. (1) și (2) lit. a) și c) din Legea concurenței nr. 183 din 11.07.2012, și a aplicat întreprinderii o amendă în mărime de 1 852 896,80 lei.

Totodată, compania a fost somată să achite amenda la bugetul de stat în termen de 60 de zile lucrătoare și să înceteze comiterea încălcărilor constatate la pct. 1 din prezenta Decizie și va informa Consiliul Concurenței despre acțiunileîntreprinse până la data de 01 ianuarie 2021.

„Societatea cu Răspundere Limitată „Casa Media Corp”, are un capital social de 10 mii de lei și este deținută și administrată de către Dorin Pavelescu, despre care portalul de investigații Rise Moldova a scris că este un intermediar din anturajul fostului lider democrat, Vladimir Plahotniuc.

Compania este deținătoarea dreptului exclusiv de comercializare a spațiului publicitar al posturilor de televiziune „Prime”, „Publika TV”, „Canal 2”,„Canal 3”, „CTC Moldova”, „Familia Domashniy”, „N4”, „Noroc TV”, „RENMoldova” și „Vocea Basarabiei” , cu excepția publicității politice, electorale şi sociale

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here